Så ska Centern sno MP-väljare

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2014-11-29

Nu blåser Centerpartiet till strid i miljökampen - och fiskar gröna röster hos sina motståndare.

I ett internt dokument, som Aftonbladet tagit del av, dras strategin upp för hur man ska försöka vinna över sympatisörer från Miljöpartiet.

– Jag tror att vi har möjlighet att kliva fram och få ännu fler att tycka att vi har den bästa och mest realistiska miljöpolitiken, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).

I vårens val till EU-parlamentet låg de gröna frågorna högt på agendan. Miljöpartiet firade stora framgångar och blev näst största parti samtidigt som Centerpartiet gjorde sitt bästa EU-val på 19 år. Men i riksdagsvalet gick det trögare för de gröna partierna, som båda backade något jämfört med 2010.

I samband med att MP i dag inleder sina kommun- och landstingsdagar i Karlstad tar C nu återigen upp kampen om de gröna väljarna. I ett internt dokument, som Aftonbladet tagit del av, beskrivs de strategiska vägval C kommer att göra inom miljöpolitiken. Och udden är riktad mot MP.

Där slås fast att upp till tio procent av de väljare som tillhör C:s målgrupper valde att rösta på MP i höstens val.

"Detta bör rimligen tolkas som att Centerpartiet har potential att vinna väljare från Miljöpartiet", skriver man.

Ser potential att vinna över MP-väljare

För första gången någonsin sitter MP i regering och det tror partisekreteraren Michael Arthursson (C) kommer gynna hans parti.

– Det är upp till bevis för Miljöpartiet. Det är tydligt att de har svårt att hantera ett antal av de löften och ståndpunkter som de tidigare fört fram. Det kan man se på diskussioner om koldioxidskatten och hur de är pressade i frågan om Förbifart Stockholm och Bromma flygplats, säger han.

Målet för C är nu tydligt - under åren fram till 2018 ska man göra allt för att visa på skillnader när det gäller de båda partiernas miljöpolitik. Medan MP inte blivit så stora på landsbygden som man hade hoppats har C sina problem i storstäderna, där man har lågt stöd.

Men nu vädrar man morgonluft.

– De som i dag tillhör vår målgrupp men röstar på MP är framför allt miljöengagerade i storstäderna, som är yngre och akademiskt utbildade. De kanske tycker att MP varit lite vassare men är skeptiska till deras vänstersamarbete och skepsis mot valfrihet. Där ser vi en möjlighet, säger Michael Arthursson.

Han menar att C framöver måste föra fram politik som kan locka både stad och land.

– Det handlar om att få fram mer förnybar energi, att ställa om fordonsparkerna och ta vara på engagemanget i matfrågan. Där har vi ett antal tydliga frågor som miljöintresserade tycker är viktiga både i staden och på landsbygden.

Beklagar att C söker strid

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner beklagar att Centerpartiet utmålar hans parti som motståndare när de vill flytta fram positionerna i miljöfrågorna.

– Om man har gemensamma idéer så är det bättre att kunna samverka på ett bra sätt. C har aldrig varit någon huvudmotståndare för vår del. Vår kritik mot dem har handlar om att man haft ett svagt utrymme inom Alliansen, säger han.

Wallner menar att MP har större möjligheter att lägga fram grön politik i den nuvarande regeringen än vad C hade i den förra.

– Att vi nu har en regering som till skillnad från den förra verkar för 100 procent förnybar energi är ett exempel på det. Det vore ett ypperligt tillfälle för C att göra gemensam sak med regeringen och kunna få igenom mer av sin politik än tidigare.

Han menar att regeringen är väldigt öppna för samarbete med C.

– Vi tycker att den blockpolitik som har varit väldigt central inom Alliansprojektet har varit olycklig för Sverige. Nu när det finns en riksdagsmajoritet för 100 procent förnyelsebar energi vore det synd om C inte tog chansen för att få igenom den politiken.

Följ ämnen i artikeln