Hemlighetsmakeriet skapar spekulationer

Kort sammanfattning.

Är vi hundraprocentig säkra på att en kränkning av svenskt vatten skett? Svar: Nej.

Om den skett är Ryssland då huvudmisstänkt? Svar: Ja

Kan det vara någon annan, typ Nato? Svar: Ja

Den gryniga bilden på vad som kan vara någon form av u-båt tillför i praktiken väldigt lite. Även militärens experter verkar inte kunna säga vad det är som tipsaren fångat på bilden.

Bilden är dessutom tagen två dagar efter att operationen offentliggjorts. Jag misstänker att det kommer att dyka upp många gryniga bilder hos försvaret på undervattensfarkoster som allmänheten sett i skärgården men som lika gärna kan vara sälar, klippor i vattenytan eller drivved.

Att man så snabbt släpper bilden tyder på att den är det enda "bildbevis" försvaret har för de misstänkta kränkningarna.

Försvaret tillbakavisar också SvD:s uppgifter om nödanrop och skakad u-båt men är mer svävande när det gäller krypterad kommunikation.

Värt att komma ihåg

Mitt i den smått hysteriska stämningen som råder kan det vara värt att påminna om några saker.

Sveriges förmåga att jaga u-båtar är betydligt sämre nu än på 80-talet. Eftersom de misstänkta kränkningarna upphörde snart efter Sovjetunionens kollaps så har man bit för bit rustat ner den svenska förmågan.

Om en kränkning verkligen skett är chansen liten att försvaret ska få upp u-båten, miniubåten eller vad det nu är. Inte ens på 80-talet med alla fällda sjunkbomber lyckades försvaret få upp någon främmande farkost eller nationsbestämma inkräktarna med hundraprocentig säkerhet.

Från svensk sida handlar det minst lika mycket om att visa att man är på hugget och att vi har kapacitet att bemöta kränkningar.

Ryssland har genom sitt uppträdande det senaste året alldeles på egen hand kvalificerat sig till huvudmisstänkt, i det fall det rör sig om en kränkning.

Kreml har beordrat sitt gränsförsvar att uppträda mycket aggressivt mot omvärlden. Man har flugit riskabelt nära svenska signalspaningsplan på internationellt vatten och demonstrativt visat upp sin vapenbestyckning. Ryska fartyg har nästan rammat ett forskningsfartyg. En rad hotfulla beteenden har kunnat konstateras både i Östersjön och på andra håll.

Vad vill ryssen?

Det är alltså väldigt tydligt att Ryssland vill visa att man ökat sin närvaro och att man är tillbaka som en dominerande militärmakt.

Frågan är var en eventuell undervattenskränkning passar in i den bilden.

Vill Ryssland i själva verket att Sverige ska upptäcka att våra vatten kränkts? Eftersom vi redan med säkerhet vet att Ryssland kränkt vårt territorium i luften och uppträtt allmänt hotfullt, finns det då något skäl till att man inte skulle göra det även under vattnet?

Det allmänna syftet kan vara att skrämma Östersjöländerna och i Sveriges fall en varning att inte ta några ytterligare steg mot ett Nato-medlemskap.

Men om man velat hemlighålla intrånget och avslöjats av misstag så är Rysslands syfte ett annat. Då vill den ryska militären kanske samla information om Sveriges undervattensförsvar för att använda i tänkbara framtida operationer.

På sätt och vis ett ännu mer oroande scenario.

Även Nato har u-båtar i Östersjön. I teorin är det fullt möjligt att exempelvis USA kränker svenskt vatten i syfte att lägga skulden på Ryssland. Det är dock mindre troligt eftersom Sverige numera samarbetar så tätt med Nato. Något vi inte gjorde på 80-talet.

På basis av vad vi hittills säkert vet går det fortfarande inte att utesluta att allting är en anka. Kanske har ingen kränkt svenska vatten överhuvudtaget. Att flera personer sett något misstänkt som sedan övertolkats är fullt möjligt.

Nu när den svenska militära insatsen är allmänt känd är det svårt att se varför försvaret skulle fortsätta att hemlighålla konkreta bevis om man har några.

Marinen kan ha egna syften med att tolka vittnesuppgifter i en viss riktning.

Kan ha överreagerat

Under en lång rad år har marinens förmåga att jaga främmande undervattensfarkoster rustats ner i likhet med övriga försvaret. Nu när försvaret ska stärkas igen gäller att hålla sig framme för att få ökade anslag.

Jag påstår inte att försvaret hittat på kränkningen men man kan medvetet eller omedvetet ha överreagerat.

Försvarets hemlighetsmakeri och bristen på fakta bidrar tyvärr till att det går att spekulera i alla möjliga riktningar.

Följ ämnen i artikeln