SD:s partigrupp i parlamentet återbildas

Publicerad 2014-10-20

Sverigedemokraternas partigrupp i EU-parlamentet återuppstår.

En politiker med bakgrund i det kontroversiella polska partiet KNP har värvats, vilket gör att man nu är ledamöter från de sju länder som behövs.

– Vi har haft en skeptisk inställning från vårt parti att ta med det partiet. Men nu är det en fristående delegat som går med, inte partiet, säger EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD).

I förra veckan stod det klart att EFDD-gruppen i EU-parlamentet, där Sverigedemokraterna ingår, hade spruckit. Skälet var att den lettiska EU-parlamentarikern Iveta Grigule lämnade. Därmed hade gruppen, som leds av britten Nigel Farage från UKIP, bara medlemmar från sex länder, vilket inte räcker för att bilda en grupp.

Men i dag kom beskedet att gruppen nu, bara dagar efter beskedet, återuppstår. Den polske politikern Robert Jaroslaw Iwaszkiewicz som hoppat av från partiet KNP, har anslutit.

"Det var fulspel på hög nivå"

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) gläds åt beskedet. Han menar att det var ett "svinaktigt beteende" från EU-parlamentets talman, socialdemokraten Martin Schulz, som låg bakom upplösningen av gruppen.

– Det här var ett fulspel på hög nivå där Schulz erbjöd en av våra gruppmedlemmar en eftertraktad position. Som gentjänst krävde han att hon skrev på att hon går ur gruppen. Det är hans största önskan att vi euro-skeptiker ska försvinna. Han tycker inte om människor som har andra åsikter än vad han har, säger Lundgren.

Som grupplösa riskerade SD att förlora både talartid och inflytande i EU-parlamentet.

– Det här betyder att vi fortsatt är med i den främsta EU-kritiska gruppen och att vi kommer att behålla talartid. Utan gruppbildningen hade allt fallit ihop. Det hade varit en stor besvikelse att behöva sätta sig på bänken längst bak och bara kunna titta på, säger Peter Lundgren.

Kommer från mycket kontroversiellt parti

Den nya medlemmen Robert Jaroslaw Iwaszkiewicz har sin bakgrund inom polska partiet "Nya Högern" (KNP), som han nu lämnat för att bli fristående ledamot. KNP:s partiledare Janusz Korwin-Mikke har tidigare sagt att kvinnor inte borde ha rösträtt och kommit med Hitlervänliga uttalanden, rapporterar EU-bloggen.

Peter Lundgren säger att SD haft en skeptisk inställning mot partiet.

– Men nu är det en fristående delegat som går med, inte partiet. Man får hoppas att det här fungerar. När man kommer in i ett gruppsammanhang får man foga sig efter gruppen, det är en del av att vara medlem i en grupp. Jag hoppas och tror att det här ska fungera bra. Vi vill ju på alla vis också hålla ihop gruppen.