Josefin, 15, gör succé på nätet med sina kändisporträtt

Uppdaterad 2015-03-10 | Publicerad 2015-03-09

Unga svenska konstnären överväldigad av reaktionerna

De senaste dagarna har 15-åriga Josefin Bergströms teckningar spridits på sociala medier och fått stora hyllningar.

– Jag vill bli bildlärare, säger hon till Aftonbladet.

Hon började teckna som 11-åring och nu fyra år senare har Josefin Bergström, 15, börjat få allt fler fans.

Josefin, som är mer känd under artistnamnet Jozzan Vengeancee, tecknar mest av svenska och amerikanska kändisar. Bland annat Miley Cyrus, Alexander Bard och Harry Potter har funnits bland motiven.

– En augustikväll 2011, då jag var 11 år, hade jag lite tråkigt och kom på att jag kunde testa att rita ett porträtt i blyerts, mest för att se om det var kul. Så jag gjorde ett porträtt på Avril Lavigne, och blev hyfsat nöjd, så jag fortsatte. Då hade jag absolut ingen tanke på att jag skulle bli konstnär, säger hon till Aftonbladet.

"Fått fantastiskt många snälla kommentarer"

Sommaren 2012 mötte Jozzan en gatukonstnär i Kroatien och fick upp ögonen för torrpastell (en slags krita). Hon köpte egna och då exploderade tecknandet.

De senaste dagarna har fler och fler fått upp ögonen för hennes konstverk. Hennes Facebooksida har fått nästan tusen nya fans.

– Jag har fått fantastiskt många snälla kommentarer och även en del beställningar.

Till våren går 15-åringen ut nian och då är planen att ta ett sabbatsår, läsa språk och sälja tavlor.

– I framtiden vill jag gärna flytta till Berlin, som är en stor konststad och jag har en stor kärlek till Tyskland och det tyska språket. Där vill jag syssla med allt inom konst, och även bli bildlärare och språklärare. Jag älskar att lära ut, säger hon.

Följ ämnen i artikeln