Politiker avgår efter snusförbud

Publicerad 2014-06-16

Centerpolitikern Ulf Ottosson avgår i protest efter att snusförbud införts på kommunens sammanträden i Arjeplog.

– Jag hoppar av. Jag har hållit på att sluta snusa i 40 år så nu är det bara att kliva av. Vad har jag egentligen att välja på?

Försöket med tobaksfri arbetstid infördes i Arjeplogs kommun 2012. Nu har nyordningen utvärderats och tobaksförbudet blir permanent, rapporterar SVT Nordnytt.

Nu gäller tobaksförbud, inklusive snus, på arbetstid och under kommunala sammanträden.

Anställda och politiker får endast röka och snusa på lunchrasten som inte räknas in i arbetstiden. Under kortare pauser är tobak förbjudet.

Centerpolitikern Ulf Ottosson lämnar nu sina politiska uppdrag efter tobaksstoppet.

– Jag hoppar av. Jag har hållit på att sluta snusa i 40 år så nu är det bara att kliva av. Vad har jag egentligen att välja på? Ska jag hålla mig från att snusa fyra timmar till lunch och fyra timmar efter lunch? Det ställer jag inte upp på, säger Ulf Ottosson (C), ersättare i kommunstyrelsen i Arjeplog till SVT.

Ett hälsoprojekt

Kommunledningen ser tobaksfri arbetstid som ett hälsoprojekt för de anställda.

– Om han lägger av som politiker för att han inte får snusa på sammanträdena så får han göra det. Vi har större problem än så att hantera i Arjeplog, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt-Jansson (S) till SVT.

Ulf Ottosson menar att det kan bli svårare att rekrytera nya politiker när det ställs krav på att de ska vara nästintill tobaksfria.

– Jag tycker att det här är ett kränkande beslut, även för personalen. Jag kan välja mellan att trotsa förbudet eller att inte låta mig nomineras till nästa period. Då väljer jag att sluta som kommunpolitiker, säger Ulf Ottosson.

ANNONS