Vårdnadsbidrag kan bli verklighet 2008

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-04

"Införandet av ett hemmafru-bidrag är patetiskt"

Ett kommunalt vårdnadsbidrag ska ge föräldrar möjlighet att vara hemma med sina barn – i stället för att ha dem i förskola.

Och jämställdhetsbonus för att stimulera männen till att ta ut en större del av föräldraledigheten.

Det kan bli verklighet nästa år om regeringens planer går i lås.

Blir vårdnadsbidraget verklighet kan föräldrarna vara hemma med sitt barn - i stället för att ha det i förskola.

Den 1:a juli 2008 planerar regeringen införa de nya förändringarna. Förslaget som är klart kommer presenteras av socialminister Göran Hägglund och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni på en presskonferens i dag klockan 13.00.

Det kommunala vårdnadsbidraget har länge varit en viktig fråga för kd.

– Jag hade önskat att vi hade haft en proposition om vårdnadsbidrag i höst och att det kunde ha genomförts den 1 januari. Men när det ser ut som det gör känns det viktigare att kommunerna får veta att det genomförs den 1 juli, så att de kan sätta full fart med att planera, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (kd), ledamot av riksdagens socialutskott, till DN.

En kvinnofälla

Men vårdnadsbidraget har kritiserats hårt av bland annat folkpartiet och socialdemokraterna som menar att det är en kvinnofälla.

– Att Göran Hägglund nu har fått överge sitt löfte om ett vårdnadsbidrag i höstens budget är naturligtvis glädjande. För en regering som säger sig stå för arbetslinjen blir ju införandet av ett hemmafru-bidrag patetiskt, säger Tomas Eneroth (s).

Han berättar om hur vårdnadsbidraget i Norge har gett skrämmande effekter.

– Kvinnors etableringsmöjligheter på arbetsmarknaden försämras kraftigt, förskolan tappar resurser och barn med utländsk bakgrund stängs ute från den förskola de så väl behöver för sin språkutveckling. Tack och lov avvecklas nu vårdnadsbidraget i Norge, säger Thomas Eneroth.

Han anser att införandet av ett vårdnadsbidrag i Sverige är omodernt.

– Det är inte hållbart. Unga kvinnor i dag har inte som livsprojekt att stanna hemma i många år med sina barn. Man vill kunna kombinera föräldraskapet med jobbet. Även män tycker det är okej att stanna hemma med barnen som sedan också får gå i världens bästa förskola.

Jämställdhetsbonus

I ett försöka att slippa undan kritiken planerar alliansen att samtidigt införa en jämställdhetsbonus som man hoppas ska leda till att fler män kommer välja att ta ut en större del av föräldraledigheten.

Socialdemokraterna säger sig vara beredda att gå med på en överenskommelse om jämställdhetsbonusen som innebär att det blir mer lönsamt för föräldrar att dela jämställt på föräldraförsäkringen.

– Egentligen är det förslaget inte heller det bästa av världar. Men förutsatt att regeringen avstår från att införa vårdnadsbidrag är vi beredda på en överenskommelse kring jämställdhetsbonusen, säger Thomas Eneroth.

Kostsamt

Folkpartiet har hävdat att vårdnadsbidraget kommer bli kostsamt för kommunerna och har räknat ut att det kan bli en nota på upp emot sex miljarder kronor. Uppgifter som kd menar inte alls stämmer.

– På sikt ska det inte kosta någonting. Om inte lika många föräldrar efterfrågar förskolor och dagis kommer pengarna tillbaka från annat håll, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Enligt planerna ska den som stannar hemma med sitt barn få 3 000 kronor i månaden om det är oskattade pengar, eller 4 000 kronor om det beskattas.

I mars nästa år väntas regeringen lämna in propositionerna om vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus.