Alla gravida kan få göra kromosomtest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-19

Har tidigare tvingats åka till Danmark för nupp-test

Alla gravida kvinnor i Göteborg kan komma att erbjudas så kallade nupp-test för att spåra kromosomrubbningar hos foster.

I dag erbjuds testet bara på privatklinker och blivande mammor söker sig därför utomlands.

Karin Nilsson med dottern Matilda och Kajsa Olssson med dottern Hanna tycker att nupp-test borde erbjudas till alla.

–?20 svenska kvinnor i veckan kommer hit för att testa sig, säger Lilian Skibsted, läkare vid Ultralydklinikken i Köpenhamn.

Ett nupp-test är till skillnad från fostervattensprov en helt ofarlig undersökning. I Danmark har alla gravida kvinnor sedan tre år erbjudits möjligheten till nupp-test och 2005 halverades antalet barn som föddes med Down syndrom.

–?Alla mammor vill inte testa sig men de allra flesta gör det, säger Lilian Skibsted,

Riskbedömning

Ett nupp-test ger inget säkert svar på om barnet lider av en kromosomstörning. Testresultatet ska ses som en riskbedömning där mamman får svar på hur hög risken för kromosomrubbning är. Efter det kan föräldrarna ta ställning till om de vill genomgå ett fostervattensprov.

I Västra Götalandsregionen erbjuds inga kvinnor nupp-test i den offentliga vården. Men det finns ett förslag från sektorsrådet som föreslår att alla gravida ska erbjudas information om fosterdiagnostistik.

–?Förslaget liknar det som finns i Danmark som är väldigt väl genomarbetat. Vi hoppas på ett politiskt beslut före årets slut, säger Sonja Kvint, områdeschef över kvinno- och barnsjukvård i regionen.

”Borde vara självklart”

Karin Nilsson från Malmö fick sin dotter Matilda för tio månader sedan. Under graviditeten gjorde hon ett fostervattensprov.

–?Det är klart att det hade varit bättre med ett nupp-test. Jag tycker det borde vara självklart att alla får erbjudande om att göra testet, säger hon.