Entreprenör med energi som en hel dagisgrupp

Publicerad 2015-07-09

Modern var ensamstående då hon kom från Iran till Sverige och uppfostrade sina tre barn enligt det persiska mantrat "du ska bli något".

Entreprenören Arash Pournouri har, med vilket mått vi än mäter, levt upp till kraven.

Gymnasiet stökades undan med höga betyg och vår berättare funderade på att bli läkare. Men nej, inte så många ytterligare år i skolbänken.

Han åkte i stället till Oslo med 1500 spänn på fickan för att jobba i bar och var krogens chef inom ett halvår samtidigt som han pendlade till Stockholm för att plugga. Livet i turbofart.

En kväll år 2006 besökte Pournouri ett seminarium för housemusik, den elektroniska dansmusiken som ännu var en subkultur. Hans liv förändrades. Alla var välkomna på dansgolvet, energin flödade, folk gick upp i musiken, euforin var total.

”Förstår mig inte på blipp-bloppandet”

I mina öron låter det som vilket tungomålstalande väckelsemöte som helst, men så har jag heller aldrig förstått mig på denna blipp-bloppande musikform.

Till programmets förtjänster hör dessbättre att Pournouri förklarar för oss oinvigda. Punken kom från gatan, house är den första musiken som kommer från internet. Han startade klubbar, blev bekant med en ung kille vid namn Tim Bergling, mer känd som dj:n Avicii. Historia var på väg att skrivas.

Sympatiskt program

Inför lanseringen av Aviciis första låt förhandlade Pournouri, som lyckats övertala artisten att han behövde en manager, med skivbolagsjätten. Direktören sa att han aldrig under sina 30 år i branschen tvingats till en liknande deal. Men den har betalat sig. Avicii är den mest spelade någonsin på Spotify.

"Vi har revolutionerat musikbranschen", utropar sommarprataren triumfatoriskt.

Det är ett sympatiskt program av och om en ung man med mer energi än en hel dagisgrupp och tillräckligt med idéer för en hel tankesmedja. Men att Avicii skulle vara värdens största artist?

Ursäkta en gubbjävel, men det är faktiskt Bob Dylan. 

Följ ämnen i artikeln