Putins missiler tvingar flygbolag ändra rutt

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-10-11

Mål i Syrien attackeras av ryska långdistansmissiler.

Då manas flygbolag till försiktighet – och ändrade rutter.

Åtgärder kan behöva tas för reguljärflyg över Irak, Iran och Kaspiska havet.

Rysslands president Vladimir Putin.

Det är inte bara genom flygattacker som Ryssland har inlett sin offensiv tillsammans med den syriska regimens armé.

Från Kaspiska havet har kryssningsrobotar avfyrats mot syriska mål för att ge understöd för regeringstrogna trupper på marken.

Vill varna

Det har fått både EU:s och FN:s flygsäkerhetsorgan att vifta med varningsflagg.

FN:s luftfartsorgan ICAO gick under fredagen ut med det redan inträffat incidenter där reguljärflyg fått lägga om sina rutter för att skaffa sig goda säkerhetsmarginaler, skriver The Wall Street Journal.

Även EU:s motsvarighet EASA har gått ut med en liknande varning.

”Innan de når Syrien så kommer sådana missiler färdas genom luftrummet över Kaspiska havet, Iran och Irak, nedanför flygrutter som används av reguljärflyg”, uppger organisationen i ett uttalande.

Liknande säkerhetsuppmaningar utfärdas vanligtvis för att uppmana flygbolag att se över sina rutter, men flygsäkerhetsorganen själva lämnar inga rekommendationer om vilka rutter som anses vara bättre.

Nästan 300 döda

Så sent som förra våren sköts ett flygplan ner av vad som misstänktes vara ryskstödda trupper. Då var det Malaysia Airlines flight MH17 som sköts ner i Ukraina – av vad som bedömts vara en luftvärnsrobot. Samtliga 298 personer ombord på planet dog.

Den allvarliga incidenten har fått de internationella luftvarnsorganen att i större omfattning varna kommersiella flygbolag för rutter över konfliktområden.