Julfavoriten hotad – ansjovisbrist i landet

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2015-12-23

Julbordsfavoriten Janssons frestelse är hotad. Abba Seafood larmar nu om brist på huvudingrediensen ansjovis i hela landet.

– Det är svårt att hitta fisk helt enkelt, säger Helén Knutsson, kommunikationschef vid Orkla foods som tillverkar Abbas ansjovisfiléer.

Janssons frestelse.

På sin hemsida förklarar Abba Seafood varför de har svårt att erbjuda ansjovis till julborden i år. Huvudorsaken är att skarpsillen som fångats i svenska vatten och utanför Storbritannien varit för liten för att tillverka ansjovis av.

Tufft väder

Det har dessutom under perioder varit bättre tillgång på andra arter än skarpsill, så då har de prioriterats. På hemsidan skriver Abba även att det tuffa vädret försvårat för fiskebåtarna.

Är det helt slut på ansjovis i dagsläget?

– Det kan finnas en brist, säger Helén Knutsson kommunikationschef vid Orkla foods som tillverkar Abbas ansjovisfiléer.

Skarpsill som ansjovisråvara fiskas huvudsakligen längs den svenska västkusten. En del köps också från vattnen runt de brittiska öarna. Totalt säljs 750 ton ansjovis om året i Sverige och ungefär hälften av den sker vid jul.

Så kan Jansson räddas

Som substitut för ansjovisen tipsar Abba nu istället om ansjoviskryddade sillfiléer för att rädda årets Jansson.

– Vi har vetat om att det kunde bli en brist en längre tid och det är därför vi lanserade de ansjoviskryddade sillfiléerna, säger Helén Knutsson.

Orkla foods uppger att de kan erbjuda ansjovisfiléer i samma utsträckning som vanligt först i februari-mars nästa år.

Följ ämnen i artikeln