Fem skäl till att Frankrike drabbas av terrorn

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-16

Bara tio månader har gått sedan det senaste blodiga terrordådet.

Ändå är det ingen slump att Frankrike har blivit måltavla – igen.

Landet har blivit jihadisternas hatobjekt.

Att Frankrike åter har drabbats av ett blodigt terrordåd kan säkert ha kommit som en chock för vanliga fransmän.

Men för landets ledare och säkerhetstjänst bör det däremot inte ha varit någon överraskning.

Frankrike i allmänhet och Paris i synnerhet har blivit jihadisternas hatobjekt – och skälen till det är många:

1. Att attackera Frankrike är att hämnas

Frankrike har i flera år stått längst fram i kriget mot jihadisterna. Fransk militär har stridit mot islamister i Syrien, Irak, Mali och Libyen. Och så sent som i förra veckan beslutade president Hollande att sätta in ett hangarfartyg i bombkriget mot Islamiska staten, IS.

Allt detta gör landet till en uppenbar måltavla för hämndaktioner.

– Det här är för allt illa som president Hollande har gjort mot muslimer i världen, ska en av terroristerna ha ropat under gisslandramat inne i konserlokalen Bataclan.

Attentaten skickar också ett viktigt budskap till andra länder: angrip oss och räkna med att vi slår tillbaka.

2. Det finns många radikaliserade muslimer i Frankrike

IS ledare har uppmanat muslimer i väst att genomföra attentat. Ännu är det inte klarlagt vilken bakgrund terroristerna den 13 november hade. Vi vet dock att hundratals franska medborgare har rest till Syrien för att strida för IS och att många av dem har återvänt.

De är radikaliserade – och kan hantera ett vapen.

3. Terror mot Frankrike ger viktig PR…

IS kallar Paris för “prostitutionens och syndens huvudstad”. Att slå till mot Europas hjärta ger enorm uppmärksamhet. Dessutom är det viktigt symboliskt med tanke på Frankrikes brutala koloniala historia i arabvärlden.

I förra veckan led IS flera militära nederlag. Kurdiska styrkor återtog Sinjar och irakiska regeringsarmén trängde tillbaka IS i västra Irak.

Det är för tidigt att säga att IS är på tillbakagång. Men alla terrororganisationer behöver visa upp sin styrka. Och IS behöver det extra mycket just nu.

4. … och ökar polariseringen

Frankrike har en stor muslimsk minoritet. Långt ifrån alla känner sig hemma i ett land där heltäckande slöjor är förbjudna och högerextremismen är starkare än kanske något annanstans i Västeuropa.

Varje islamistiskt terrordåd riskerar att öka hatet mot muslimerna.

IS lever på misstron mellan grupperna – och på att ställa den muslimska världen mot den kristna.

5. Tillgången till vapen

Nej, Frankrike har inte USA:s fria vapenlagar. Men det finns gott om olagliga vapen. Gränserna har fram till nu varit öppna inom Schengenområdet. Något som gör Frankrike mer utsatt än till exempel Storbritannien.

Betyder det här att Frankrike kommer att drabbas snart igen?

Frankrike kommer att öka flygangreppen mot IS, så hotet om vedergällning kommer inte att försvinna. Samtidigt lär säkerheten vara på topp, vilket försvårar för eventuella terrorister.

Sanningen är att det inte går att säga vilket land som drabbas nästa gång. Ytterst vet vi bara en sak om terror: att den inte går att förutse.