Var ensam – i en minut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-06

Norba, 16, var på väg hem från middagen när mördaren slog till

OFATTBAR SORG Norbas kompisar Susanna Lindqvist, Nathalie Huttunen och Sandra Lundström tröstar varandra vid platsen där deras vän knivhöggs till döds.

Norba, 16, hade precis lämnat tjejmiddagen.

Hon var på väg ut genom dörren när storasyster Nahrin ringde på mobilen:

– Gå ut till vägen, jag hämtar dig om en minut, sa hon.

En psyksjuk man hann emellan.

När systern kom fram låg Norba knivhuggen och döende på vägen.

Drygt en minut var Norba Natalin Haddad ensam. Under den tiden blev hon överfallen av en främmande man. Han knivhögg henne flera gånger – och lämnade 16-åringen blödande mitt i bostadsområdet.

– Jag kan inte tro att det är sant. Min syster var så underbar. Så glad, så snäll och vacker. Hon skulle fylla 17 om två veckor. Nu är hon död, säger Nahrin, 23.

Norba hade varit på tjejmiddag hos sin kompis Susanna Lindqvist, 16, i Södertälje. Hon ville inte att kvällen skulle ta slut. När hennes mamma skulle hämta henne vid 21-tiden bad hon om att få vara kvar lite längre.

– Vi hade så trevligt. Norba var jätteglad, som vanligt, säger Susanna.

Strax före klockan 23 ringde storasystern från Södertälje centrum och sa att hon var på väg. Norba packade ihop sina saker.

– När hon gick sa hon: ”Jag hör av mig när jag kommer hem så kan vi hitta på någonting i morgon”, säger Susanna.

Men vännerna skulle aldrig höras igen. Medan Norba gick ut genom dörren ringde systern från bilen för att tala om att hon och kusinen Ninos Shahine, som skjutsade henne, snart var framme.

Strax därefter hörde Anette Andersson, som bor i närheten, skrik.

– Det var hemska skrik, det isade i kroppen. Jag ringde 112 och rusade ut, säger hon.

Sekunder senare kom Nahrin och hennes vänner fram och såg Norba ligga på vägen.

– Först trodde jag att hon blivit påkörd. Sedan såg jag en röd morakniv som låg bredvid min syster och en vit plastpåse som var blodig. Då förstod jag att hon blivit knivhuggen, säger systern.

Vid medvetande

Norba var hela tiden vid medvetande.

– Hon sa: ”Kan du ta upp mina saker?” Hon hade tappat sitt busskort och sin te

lefon, de låg utspridda bredvid henne, säger Nahrin.

– Jag sa åt henne att försöka andas. Att hon inte fick blunda, att hon inte fick somna.

Samtidigt kom Anette Andersson rusande. Hon arbetar på Sjöräddningen och förstod genast allvaret.

– Jag hittade fyra knivhål runt hjärtat och i ryggen. Jag sa åt en av flickans vänner att pressa en tröja hårt mot henne för att stoppa blodet. Sedan satte jag mig vid flickans huvud, tog hennes hand och pratade lugnande med henne. Jag sa: ”Det kommer att gå bra, ambulansen är på väg”, säger hon.

Folk strömmade till platsen. Alla var chockade, rädda. Kaoset växte. Grannen Maria Ekenhall satte sig också.

– Flickan sa: ”Jag har svårt att andas. Jag fryser. Jag vill sova.” Jag tog hennes hand, klappade henne på kinden och sa: ”Du måste försöka andas”. Tiden gick så sakta, säger Maria Ekenhall.

Efter ett tiotal minuter kom ambulansen. Sjukvårdspersonalen gjorde hjärt- och lungräddning. Förgäves. 16-åringen dödförklarades framme på sjukhuset.

Vittnen pekade ut den psyksjuke 39-årige mannen som tidigare dömts för våldsbrott och som bor i grannskapet. Cirka en timme efter mordet greps han i sitt hem. Han erkände.

– Han säger att det var han som gjorde det. Men han säger inte varför, eller hur, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.

I går samlades Norbas familj i hemmet tillsammans med vänner och släktingar för att stödja varandra. De är förtvivlade och upprörda.

– Den där mannen är psykiskt sjuk. Om han hade fått hjälp och rätt vård kanske min syster hade levt nu. Jag har läst alldeles för många gånger om psyksjuka som gjort sånt här. Det måste få ett stopp nu. Vården måste bli bättre, säger Nahrin.

Familjen tycker att det är viktigt att det som hänt Norba kommer fram. De ber om en konstruktiv debatt om psykvården.

– Vi känner inte agg mot mannen, utan mot politikerna och vården. Något måste göras, annars kommer det här snart att hända igen, säger släktingen Sargon Charo.