Kumpanen hade åtta identiteter

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2011-11-16

Självmordsbombarens medhjälpare i domstol

LONDON.Terrordådet i Stockholm har förgreningar till fem olika länder.

Det framkom i en domstol i Skottland i dag där Taimour Abdulwahabs misstänkta medhjälpare framträdde.

Dessutom har medhjälparen gömt sig bakom åtta olika identiteter.

Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i Stockholm.

När han greps i början av mars i Glasgow uppgavs hans namn till Ezedden Khalid Ahmed Al Khaledi.

Då anklagades han i skotsk domstol för åtta olika brott. Tre fall av terrorism, två fall av bedrägeri och tre brott mot migrationslagarna.

Bland annat ska han ha hjälpt den svenska terrorbombaren Taimour Abdulwahab genom att öppna bankkonton och försett Abdulwahab med pengar fram till att han sprängde sig till döds mitt i julhandeln i Stockholm i december förra året.

När han i dag framträdde i Glasgow high court hade hans namn ändrats till Nasserdine Menni, med födelsedatum okänt. I domstolshandlingarna framgår också att han är känd under ytterligare sju olika identiteter, med olika födelsedatum som sträcker sig från 17 juni 1964 till 11 november 1980.

Konspirerade med Taimour

– Det finns ingen officiell förklaring till varför hans namn ändrats, men det tycks som att han är känd under flera identiteter. Nu har man valt att registrera fallet under namnet Nasserdine Menni, säger Elizabeth Cutting vid pressavdelningen för det skotska domstolsväsendet.

Vid dagens domstolsförhandling specificerade åklagarsidan detaljer kring Mennis påstådda brott. I domstolsdokument framgår att terrordådet i Stockholm kan ha förgreningar till en mängd olika länder. Förutom en mängd olika banker och postkontor i Skottland anklagas Menni för att ha begått brott även i Syrien, Irak, England och Sverige där både Bryggargatan och Olof Palmes gata specificeras.

Han anklagas bland annat för att ha konspirerat tillsammans med Taimour Abdulwahab och andra icke namngivna personer för att begå terrorbrott, inklusive bruk av explosiva ämnen med avsikt att mörda allmänhet i Sverige.

Varken nekar eller erkänner

Åklagarsidan begärde i dag mer tid för vidare utredningar innan rättegången kan starta. Tid för ny förhandling sattes till den 18 januari.

Menni kommer sitta kvar i häkte fram till nästa domstolsförhandling. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska hans försvarare inte ha begärt att han skulle släppas på fri fot.

Menni uppges inte heller ha förklarat sig skyldig eller icke skyldig till de brott han anklagas för.

– Nej, det kommer han inte göra förrän det är dags för rättegång, säger Cutting.

Följ ämnen i artikeln