Demonstrerade för Ganna, 91

Publicerad 2011-12-03

”Jag tycker absolut hon ska få stanna”

I går kom beskedet många hade väntat på: Barnen i Boden får stanna i Sverige.

Men för 91-åriga Ganna är framtiden fortfarande oviss.

I eftermiddags samlades ett hundratal personer vid Slussen i Stockholm för att demonstrera mot orättvisa asyllagar – och för att Ganna ska få stanna i Sverige.

– Jag tycker absolut att Ganna ska få stanna, något annat vore helt orimligt, säger riksdagsledamoten Bodil Ceballos (MP).

Ganna och hennes barnbarn Anna Otto.

Berättelsen om syskonen Hiyab och Deymond i Boden som har hotats med utvisning till Italien, har väckt starka reaktioner bland Aftonbladets läsare. I går kom det för många efterlängtade beskedet att de får permanent uppehållstillstånd och får därmed stanna i Sverige.

Men för 91-åriga Ganna, som är hjärtsjuk, dement och nästintill blind, är framtiden fortfarande oviss.

Lagarna missbrukas

Enligt Anna Otto, Gannas dotter-dotter, väntar familjen nu på att regeringen ska svara Europadomstolen om en utvisning av Ganna kränker hennes mänskliga rättigheter.

– De har till 14 december på sig att svara på om svenska lagar kränker min mormors mänskliga rättigheter. Det känns jobbigt men jag är inte nervös. Jag vet att Tobias Billström håller i ärendet och vad utgången kommer att bli. Regeringen kommer att säga nej, säger hon.

Tillsammans med ett hundratal demonstranter hade var hon i eftermiddags med i en demonstration som utgick från Slussen i Stockholm med parollen att stoppa utvisningarna.

– Det är inte bara för Ganna utan för många andra som också hotas av utvisning, säger Anna Otto.

Bland demonstranterna fanns miljöpartisten Bodil Ceballos som sitter i riksdagen. Hon var själv med och utformade de asyllagar, som enligt henne själv, nu missbrukas av regeringen.

Försökte störa demonstrationen – greps

– Egentligen är inte lagstiftningen dålig. Jag satt i utredningen när vi tittade på de humanitära skälen och vår tanke var inte att det skulle tolkas på det här sättet. Men nu försöker man säga att detta var lagstiftarens mening. Det håller jag inte med om.

– Hade man valt att göra som lagstiftaren hade tänkt så hade man inte hamnat i den situation att man utvisa Ganna. En dement människa kan man inte utvisa till ett land där ingen tar emot, säger Bodil Ceballos.

Efter mötet på Slussen fortsatte demonstrationen till Mynttorget utanför riksdagen i centrala Stockholm. 

Två personer greps av polisen när de försökte störa demonstrationen. I övrigt gick manifestationen lugnt till.