Dömda får döma andra

Publicerad 2012-02-20

25 straffade nämndemän har jobbat i våra domstolar – ingen har blivit kontrollerad

SKA VARA GODA FÖREBILDER Aftonbladets granskning visar att 200 av Sveriges 8 000 nämndemän som dömer i Sveriges domstolar förekommer i brottsutredningar senaste åren. Foto

De dömdes för brott – men fortsatte ändå att döma andra.

Tills Aftonbladet ringde upp.

– Jag vill inte prata om det, säger nämndemannen Keya Izol, 58.

Förra veckan fick han – och flera av hans kollegor – sparken från sina uppdrag.

Roger Sandlund, nämndeman i Haparanda, polisanmälde sig själv när han sköt två älgkalvar på mark han inte hade licens för. ”Jag anser inte att min lämplighet påverkas av det här”.

De har rättvisan i sina händer.

Sveriges drygt 8 000 nämndemän ska representera samhället i domstolar över hela landet. Deras röster väger lika tungt som de utbildade juristdomarnas. Enligt Domstolsverkets skrifter ska de därför vara ”extra goda förebilder i fråga om allmän laglydnad”.

”Inte bra alls”

Men ingen kontrollerar dem.

Aftonbladets granskning visar att drygt 200 av nämndemännen förekommer i brottsutredningar från de senaste åren. Elva av dem är fortfarande aktiva i svenska rättssalar.

– Det är naturligtvis inte bra alls. Jag tror att alla människor som ställs inför rätta förutsätter att den som ska döma dem inte har en sådan bakgrund. Det är en fråga om förtroende och rätts­säkerhet, säger Ralf G Larsson, domare vid Lunds tingsrätt.

Nämndemännen har bland annat dömts för röstfusk, stöld, ofredande, olaga frihetsberövande och flera fall av grovt rattfylleri. Men ingen har bemödat sig med att kontrollera deras bakgrund – förrän Aftonbladet slog larm.

Nu har flera nämndemän sparkats, eller frivilligt lämnat, sina uppdrag. Förvaltningsrätten i Stockholm avskedade så sent som i förra veckan tre av sina nämndemän.

”Är ingen brottsling”

– Vi kände först inte till de här domarna. Men sedan vi fick informationen har vi inlett utredningar, och ingen av de aktuella nämndemännen jobbar längre kvar här hos oss. Vissa har entledigats, andra har självmant valt att sluta, säger chefsrådman Peter Enander.

Leif Fast, dömd för bokföringsbrott och nämndeman vid Hudiksvalls tingsrätt, lämnade sina uppdrag efter 17 år.

– Jag är ingen brottsling. Men jag förstod ju efter mitt samtal med lagmannen att det skulle bli en massa snack. Jag känner att jag varken kan eller vill fortsätta mitt uppdrag, säger han.

Lagmannen, Christer Forsberg, fick kännedom om hans bakgrund först när Aftonbladet ringde upp.

– Leif tog beslutet själv, men det hade så klart inte sett bra ut om han jobbat kvar, säger han.

Och i dag, efter Aftonbladets avslöjande, lämnade även Hugo Diaz, 40, vänsterpartist och nämndeman i Malmö tingsrätt frivilligt. Han dömdes till dagsböter år 2010 efter att han brutit upp och stulit 100 kronor ur ett kassaskrin på partihögkvarteret i Malmö.

Tingsrätten kände till fallet och stängde av Diaz i fyra månader. Tanken var att han skulle vara tillbaka i tjänst i april.

– Om det är ett mindre brott ska man ha möjlighet att komma tillbaka efter några år, säger Hugo Diaz.

Har inget att dölja

Om en nämndeman står inför åtal eller har fått en dom är det upp till var och en att upplysa partiet och domstolen. Roger Sandlund, 49, är en av få dömda nämndemän som gjort just så.

– Jag har inget att dölja. Så fort jag fick strafföreläggandet, som gällde jaktbrott, gick jag upp till lagmannen och sa som det var.

I dag är han fortfarande aktiv som nämndeman vid Haparanda tingsrätt.

– Det var ett lindrigt brott, och jag ser inga problem med att fortsätta nu när tingsrätten och partiet sagt att de fortfarande har förtroende för mig, säger han.

Domstolen har rätt att ­göra en egen bedömning i varje fall, men om straffet är hårdare än böter anses nämndemannen inte längre vara lämplig.

– En förutsättning är ju att vi får reda på att domen finns, men systemet fungerar inte så i dag. Det enda jag kan göra är att uppmana ­mina nämndemän att berätta för oss om de står inför rätta. Vi måste också ställa krav på partierna som utser nämndemännen, säger ­Peter Widebeck, lagman vid Nyköpings tingsrätt.

De är dömda – och jobbar kvar

Saied Tagavi, 66

Socialdemokraterna, ­nämndeman Solna tingsrätt.

Otillbörligt verkande vid röstning, röstfusk (2004).

Medverkade som bud och vittne vid röstning trots att han inte hade tillåtelse enligt vallagen. Dagsböter.

Avsade sig alla uppdrag, men är nu tillbaka i tjänst.

– Jag känner inte till hans bakgrund och skulle inte vidta några åtgärder även om jag gjorde det, säger Mari Heidenborg, lagman.

– Det har gått så många år. Då ska man få möjlighet att komma tillbaka, säger Saied Tagavi.

Bo Eriksson, 66

Socialdemokraterna, ­nämndeman Nyköpings tingsrätt.

Rattfylleri (2009). Körde bil och stoppades med alkohol i blodet. Dagsböter.

– Jag visste inte om detta. ­Eftersom påföljden endast är böter kommer jag inte vidta några åtgärder, säger lagmannen Magnus Widebeck.

– Olyckliga omständigheter låg bakom, det beklagar jag djupt i dag. Jag tror inte att det påverkar mig negativt som nämndeman.

Bo Boman, 66

Moderaterna, förvaltningsrätten Härnösand.

Olaga hot. (2010). Dömdes till dags­böter efter att ha hotat en elev på en skola.

– Jag känner inte till detta, ­säger Ylva Johansson, lagman.

– Jag har jobbat som lärare i 45 år utan att det hänt något. I det här fallet sa jag till en kille som slog en tung grej i huvudet på sin klasskamrat. Enligt min advokat hade jag kunnat driva detta vidare och vinna men jag såg ingen anledning, säger ­Bo Boman.

Mohammad Alkazhami, 50

Socialdemokraterna, nämndeman på Falu ­tingsrätt.

Dömd för försvårande av skattebrott (2001). Dömdes till dagsböter när han drev ­camping och inte redovisade betydande kostnader och intäkter i bokföringen.

– Jag kände inte till det, det är gammalt nu och jag kan inte fästa vikt vid det. Han är en duktig nämndeman, säger Lars-Erik Bergström, lagman.

– Jag minns inte så mycket, men ord stod mot ord. Domen har inte påverkat mig i mitt uppdrag som nämndeman, ­säger Mohammad ­Alkazhami.

Roger Sandlund, 49

Socialdemokraterna, nämndeman på Haparanda tingsrätt.

Jaktbrott 2010. Dömdes till dagsböter efter att ha skjutit två älgkalvar på mark som inte tillhörde jaktlagets licens. Polis­anmälde sig själv.

Strafföreläggande.

– Tingsrätten fann inte ­anledning att vidta några ­ytterligare åtgärder, säger ­Anders Erlman, lagman ­Haparanda tingsrätt.

Antoine Haddad, 53

Moderaterna, nämndeman förvaltningsrätten i Uppsala.

Olovligt anskaffande av ­alkoholdrycker (2004). Haddad­ drev en videobutik och sålde, enligt domen, öl till minderåriga vid flera tillfällen. Dagsböter.

Domstolen kände inte till ­målet, avslöjandet kommer ­inte ”föranleda någon åtgärd”.

Berättar att han själv i bland dömer i mål som handlar om ­alkohol och droger.

–Jag anser att dömda nämndemän kan sitta kvar på sina poster. Men om brottet upprepas är det en annan sak, säger Antoine Haddad.

Leif Palmgren, 71

Socialdemokraterna. Nämndeman på Stockholms tingsrätt.

Rattfylleri (2009).

Dömdes till dagsböter efter att ha stoppats med alkohol i blodet på Folkungagatan i Stockholm.

Tingsrätten kände inte till ­domen.

– Efter att brottmålsprocessen avslutats prövar tings­rätten slutligt om nämndemannen ska entledigas, säger Marcus Isgren, administrativ assessor, Stockholms tingsrätt.

– Jag vill inte uttala mig, ­säger Leif Palmgren.

Majid Safaee, 58

Moderaterna. Nämndeman på Ångermanlands tingsrätt.

Grovt rattfylleri (2010). Dömdes till dagsböter efter att han stoppats i bil i en poliskontroll. Provet visade att han precis passerat gränsen för grovt rattfylleri.

– Han började som nämndeman först 2011. Inga åtgärder har därför vidtagits. Tingsrätten kan inte begära in belastningsregisterutdrag på nämndemän, säger Lena Wahlgren, lagman, Ångermanlands tingsrätt.

–Jag skulle på fest med studentkåren. I samband med det blev jag stoppad av polisen när jag tagit hjärtmedicin. Det var inte ens en hel öl.

Gary Dybeck, 73

Moderaterna, nämndeman förvaltningsrätten i Karlstad.

Otillbörlig marknadspåverkan (2011).

Dömd till dagsböter efter att ha flyttat mellan olika aktieposter på ett sätt som han, enligt tingsrätten, måste ha insett att det fanns en risk för att marknaden skulle påverkas.

Får inte längre döma i skattebrott.

– Jag överklagade inte ­domen för jag tycker inte det är värt det som de ser på detta i Stockholm. De silar mygg och sväljer elefanter, säger Gary ­Dybeck.

Agneta Norberg, 75

Vänsterpartiet. Nämndeman på Södertörns tingsrätt.

Störande av förrättning (2005).

Dömdes till dagsböter efter att ha stört en interpellations­debatt i riksdagen då hon genom att skrika och hålla upp en banderoll protesterade mot krig.

– Det är inte vi som utser nämndemän, så vi kan inte göra så mycket, säger Alf Andersson, lagman.

– Jag tycker inte att vi begick något brott. Jag blev avstängd ett år. Men nästa gång det var dags att välja nämndemän stöddes jag av partiet, säger Agneta Norberg.

Keya Izol, 58

Vänsterpartiet, nämndeman förvaltningsrätten, Stockholm.

Rattfylleri (2002) Dömd till dagsböter efter att ha stoppats i bil vid Medborgarplatsen i Stockholm med 0,12 promille i blodet.

RÄTTELSE: Keya Izol uppgavs tidigare ha blivit entledigad efter domen. Detta är felaktigt. Aftonbladet beklagar uppgiften.

De är dömda – men jobbar inte kvar

Kvinna, 29

Socialdemokraterna, Stockholm.

Stöld (2011).

Kvinna, 76

Moderaterna, Malmö.

Snatteri (2011)

Man, 65

Sverigedemokraterna, ­Göteborg.

Våld mot tjänsteman (2011).

Man, 64

Laholmspartiet, Halmstad.

Vapenbrott. (2011)

Kvinna, 64

Folkpartiet, Kalmar.

Grovt rattfylleri (2011).

Man, 54

Moderaterna, Solna.

Olaga hot, olaga frihetsberövande, olaga tvång, olaga intrång.

Man, 56

Huddingepartiet, Huddinge.

Narkotikabrott (2001).

Man, 53

Socialdemokraterna, ­Vänersborg.

Rattfylleri (2009).

Kvinna, 58

Socialdemokraterna, ­Örnsköldsvik.

Grovt rattfylleri (2012).

Kvinna, 31

Socialdemokraterna, ­Stockholm.

Ofredande (2011).

Har slutat

Leif Fast, 60

Socialdemokraterna. ­Nämndeman Hudiksvalls tingsrätt.

Fyra fall av bokföringsbrott (2010). Kunde inte redovisa fyra års bokföring för ett företag som han drev, vilket försvårat skattekontrollen. Dömdes till dags­böter.

– Det var slarv och det är naturligtvis inte bra. Efter 17 år som nämndeman tycker jag inte att min lämplighet påverkas negativt, men kände ändå att jag varken kunde eller ville fortsätta.

De är entledigade

Nigisti Tekle, 52

Socialdemokraterna, ­nämndeman på förvaltningsrätten i Stockholm.

Stöld (2011). Villkorlig dom, dagsböter. Fångades på ­övervakningsfilm när hon tog en plånbok från en kvinna i en ­tobaksaffär.

– Jag dömdes mot mitt ­nekande, rätten valde att tro på den andra kvinnans vittnesmål helt enkelt. Det var en hemsk upplevelse, men jag tror inte att det påverkar mitt uppdrag som nämndeman. Jag är en fin ­människa och tar mitt uppdrag på största allvar.

Wladimir Tsagalidis, 61

Moderaterna, förvaltnings­rätten i Stockholm.

Stöld (2006). Dömd till dagsböter efter att ha stulit på NK i Stockholm.

Har inte gått att nå för en kommentar.

Pågående förundersökningar

Man, 50

Moderaterna, nämndeman på Attunda tingsrätt.

Förundersökning inledd ­angående grovt bokföringsbrott och försvårande av skatte­kontroll (2011).

Jobbar kvar.

Ingen konsekvens förrän eventuell dom faller, enligt ­Gunilla Bergman, chefsadministratör.

Nämndemannen har inte gått att nå för en kommentar.

Man, 55

Moderaterna, Jönköping.

Bedrägeri (pågående).

Man, 54

Vänsterpartiet, Stockholm.

Misshandel (2011) pågående.

Alla brotten

Här är brotten som de 25 nämndemännen dömts för, samt de pågående utredningarna mot tre brottsmisstänkta nämndemän.

Olaga hot

Stöld

Grovt rattfylleri

Våld mot ­tjänsteman

Olaga frihets­berövande

Röstfusk

Misshandel

Ofredande

Otillbörlig ­marknadspåverkan

Snatteri

Langning

Vapenbrott

Jaktbrott

Bokföringsbrott

Bedrägeri

Rattfylleri

Olaga intrång

Olaga tvång

Störande av ­förrättning

Narkotikabrott

Tjänstefel

Grovt bokföringsbrott

Försvårande av skattekontroll
 

4 rattfylleri

3 grovt ratt ­ fylleri

3 stöld

2 olaga hot