Högvakten har tränat för nya tomteattacker

Publicerad 2011-12-23

För ett år sedan stal två tomtar högvaktens vapen

På julafton är det ett år sedan två tomtar anföll högvakten och stal soldaternas automatkarbiner.

Fortfarande finns inga spår efter vare sig nissar eller bössor – men efter ett år av träning är högvakten nu redo för nya attacker.

Tidigt på julaftons morgon förra året, strax före två på natten, dök två tomtar upp på Lejonbacken vid Stockholms slott. Vid sin kur stod en ensam vakt. Plötsligt anföll tomtarna och slog flera gånger den ensamma vakten i ansiktet.

Kort därefter kom en annan vakt till platsen – men inte heller den soldaten hade en chans mot tomtarna, som försvann från platsen med två AK5:or.

Självkritiska

Händelsen blev uppmärksammad i medier över hela världen.

I dag – ett år senare – har soldaterna på slottet tränat på liknande situationer. Och enligt överstelöjtnant Rickard Beck-Friis Häll, chef vid Högvakten, har det funnits anledning för självkritik.

– Vi har sett över vad som gjorde att det blev på det här sättet, och har tittat på vilka åtgärder man kan vidta. En stor sak är att man ska agera utifrån det man har rätt att göra. Det fanns inga begränsningar för att ha gjort mer. Det fanns vissa brister där.

Är du orolig för att det ska hända i gen?

– Nej, händer det något så händer det något annat i en annan variant, men jag utgår från att vakterna är medvetna om vad som kan inträffa. Att man är lite mer vaken för att världen inte är så vit som man ibland tror.

Tomtarna spårlöst försvunna

Enligt Beck-Friis Häll har polisen fortfarande inte sett röken av vare sig vapen – eller tomtar.

– Polisutredningen har inte gett något spår av vapnen, de är fortfarande försvunna. Och jag har inte fått information om rånarna heller. Det senaste jag hörde var att utredningen är vilande, säger han.

ANNONS