Svenska kyrkan: Det här ska inte kunna ske

Publicerad 2017-12-04

Aftonbladet avslöjar i dag att en präst som är dömd för sexbrott mot en konfirmand blivit ansvarig för kyrkans barnverksamhet i en ny församling.

– Det här gör mig väldigt upprörd, säger Anna von Malmborg på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Många har reagerat starkt på Aftonbladets kartläggning av präster och diakoner som dömts för sexbrott och olämpliga sexuella närmanden. Vid rekryteringen av den sexbrottsdömda prästen till kyrkans barnverksamhet ansåg det ansvariga kyrkorådet att förlåtelse var viktigt. Det är något som Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation inte håller med om.

– Det här är olämpligt. Om man vet om att en person begått sexualbrott så ska den inte arbeta med barn och ungdom. Det ska vara nolltolerans när det gäller det, säger Anna von Malmborg utvecklingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tydliga riktlinjer

Svenska kyrkan har tydliga riktlinjer när det gäller det förebyggande arbetet mot sexuella övergrepp och uppmanar församlingar att begära utdrag ur belastningsregistret.

– Vi pekar på möjligheten som lagen om registerkontroll ger och kommer att fortsätta göra det. Det är oerhört viktigt, säger Anna von Malmborg.

I Svenska kyrkan är det församlingarna själva som ansvarar för rekryteringen av präster och diakoner. När den aktuella församlingen rekryterade prästen som dömts för sexuellt ofredande av en konfirmand ansåg kyrkorådet att det var viktigt att kunna förlåta.

– Det handlar inte om förlåtelse. Vissa handlingar får konsekvenser och det finns ingen rättighet att få arbeta med just barn och ungdomar, säger Anna von Malmborg.

”Man ska kunna vara trygg i kyrkan”

Majoriteten av de församlingar som Aftonbladet varit i kontakt med begär i dag utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar. Men i vissa församlingar frångår riktlinjerna. Någon ny policy som tvingar församlingar att begära registerutdrag är inte på gång enligt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Men vad ska man som förälder göra om man är orolig över att skicka sina barn och unga till kyrkan?

– Jag förstår att man blir upprörd och orolig, jag blir också upprörd. Jag skulle vilja säga till föräldrar som är oroliga att prata med församlingen som man tillhör och fråga om de tar registerutdrag - och kräv att de gör det, säger Anna von Malmborg.

Hon säger att många församlingar även har andra policys för att förebygga sexuella övergrepp.

– På många ställen undviker man att vuxna arbetar ensamma med barn och unga till exempel. Det är självklart att man som barn och ungdom ska kunna vara trygg som barn och ungdom i kyrkan.