Storbrand i stjärnkockens restaurang

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2009-09-26

50 personer från fem brandstationer jobbade under lördagsskvällen med att släcka branden på den populära restaurangen Kungsholmen i Stockholm.

Branden i Melker Anderssons restaurang hotade att sprida sig till Preem-macken som ligger precis intill.

Upp till 150 personer evakuerades från restaurangen på Norr Mälarstrand i Stockholm, strax efter halv nio på lördagkvällen.

– Det är en konstaterad brand i restaurangens tak, säger Magnus Bengtsson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Branden ska ha startat i köket, tagit sig i en fläkttrumma och sedan spridit sig till taket.

Bensin intill

– Vi håller på att släcka och bryta i taket. Och begränsa risken för att elden sprider sig mot Preem-macken som ligger precis intill, säger Bengtsson.

Macken ligger bara några meter från restaurangen – men vinden ligger åt andra hållet.

– Det är bra, det är inte bra om det börjar brinna i en mack om jag säger så, säger Magnus Bengtsson.

Restaurangen Kungsholmen ägs bland andra av kocken Melker Andersson. Nu är det knappt två år sedan hans restaurang Grill brann ner till grunden.

Svårt att rädda lokalen

Vid klockan 22 begärde personalen på plats ytterligare resurser. Sammanlagt arbetade sedan 50 man med att släcka elden.

– Vi försöker göra begränsningslinjer i taket för att vädra ut brandgaser och försöka rädda delar av restaurangen, sade Magnus Bengtsson vid klockan 23.30.

Men trots det såg det mörkt ut för restaurangen.

– Det är mycket stora vatten- och rökskador, säger Tomas Olofsson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, några timmar senare.

Rökdykare arbetade på platsen liksom en enhet som täckte över material inne i restaurangen och bar ut så mycket egendom som möjligt.

Släckningsarbetet beräknas pågå långt in på natten.

– Vi arbetar nog med att släcka några timmar till, men det börjar se bättre ut. Sedan vidtar eftersläckningen, säger Tomas Olofsson, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, vid 01-tiden.

Är du på
plats?