Avråder gravida ta influensavaccin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-26

Tyskland: Debatt rasar om om nyttan av att vaccinera människor mot svininfluensan

I Tyskland avråder en läkare gravida kvinnor från att ta vaccin mot svininfluensan som innehåller adjuvans – ämnen som har en immunstimulerande effekt.

Men i Sverige gör man en annan bedömning.

– Man vaccinerar gravida här och det har inte varit några som helst bekymmer hittills, säger Agneta Aust-Kettis, docent i infektionsmedicin vid Läkemedelsverket.

I Tyskland har en debatt blossat upp om nyttan av att vaccinera människor mot svininfluensan och vissa experter säger till tidningen Der Spiegel att nyttan är mindre än riskerna.

Bland annat avråder den tyska läkemedelsmyndigheten ”Ständige Impfkommission”, Stiko, gravida kvinnor från att vaccinera sig med vaccinet Pandemrix – det vaccin som svenska myndigheter delar ut – som innehåller adjuvans.

”Rekommenderas genomgå vaccination”

Men i Sverige är rekommendationen den motsatta.

”Då tillgängliga data visar på en påtaglig risk för allvarliga komplikationer orsakade av influensa H1N1 bör samtliga gravida rekommenderas genomgå vaccination. Vaccination kan ske under hela graviditeten”, skriver Läkemedelsverket i ett dokument daterat den 3 september.

I Tyskland har man tillgång till vaccin med eller utan adjuvans, medan myndigheterna i Sverige endast delar ut vaccin med adjuvans.

– I Tyskland har man tillgång till flera vaccin, såna utan adjuvans och såna med adjuvans, och då har man väl valt att använda dem till olika grupper, säger Agneta Aust-Kettis.

”Inte varit några som helst bekymmer”

– Vi har rekommenderat vårt vaccin. Man vaccinerar gravida här med vårt vaccin, Pandemrix, och det har inte varit några som helst bekymmer hittills, och det är välundersökt, säger hon.

Läkemedelsverket skriver på sin hemsida:

”Adjuvans krävs för att ett tillräckligt immunsvar skall uppnås eftersom detta virus upplevs som helt nytt av immunsystemet och mängden influensaantigen i vaccinet är låg. De kliniska studier som genomförts med detta adjuvans och ett annat liknande adjuvans visar inte på några allvarliga risker.”