Bromma flygplats strömlöst

Publicerad 2014-01-21

Upp till 40 avgångar kan påverkas

Stora delar av Bromma flygplats är strömlöst och kvällens avgångar riskerar att ställas in.

– Om inte strömmen är tillbaka vid femtiden kan det få trafikala problem, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia.

Bromma flygplats i Stockholm har problem med sin ordinarie strömförsörjning varför stora delar av flygplatsen är strömlös sedan klockan ett i dag. Ett problem som kan få stora effekter på eftermiddagens och kvällens flygningar. Utan ström kan flygplatsen inte hantera sina säkerhetskontroller och incheckningar varför inga flygplan kan lyfta från flygplatsen.

– Vi har lite trafik nu så här på dagen men om strömmen inte är tillbaka vid femtiden kan det få trafikala problem, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia.

40 avgångar kan drabbas

Den flygburna rusningstrafiken drar igång vid klockan fem på kvällen och från Bromma flygplats är 40 avgångar inplanerade.

– Tills dess hoppas vi på att strömmen är tillbaka men vi kan inte lämna några garantier, säger Klas Nilsson.

Så länge som det råder dagsljus kan fortfarande flygplan landa och lyfta från Bromma flygplats men efter mörkrets inbrott kommer alla avgående flyg att ställas in.

– Vi klarar oss fram till klockan halv fem men sedan får vi en ytterst ansträngd situation på Bromma flygplats, säger Klas Nilsson.

Drabbar även ankommande flyg

Men problemet drabbar även den ankommande trafiken och cirka 30 inkomande flyg kommer att ställas in eller dirigeras om till andra, närliggande flygplatser.

– Problemet är att både Bromma och Arlanda är väldigt trafikerade, säger Klas Nilsson.

Resenärer som planerat att resa till eller från Bromma flygplats uppmanas att följa utvecklingen på företagets hemsida eller vända sig till det flygbolag som man bokat resan med.

Varför strömavbrottet inträffat är ännu oklart men Carola Hjerthén, kommunikationsansvarig vid Fortum, bekräftar att ett strömavbrott inträffat klockan 12:37.

– Vi beräknar att alla ska ha fått sin ström tillbaka inom den närmsta timmen men hur säker den prognosen är vågar jag inte svara på, säger hon.

80 butiker påverkas

Även köpcentrumet Bromma Blocks med 80 butiker och ett flertal restauranger är strömlöst. Centrumchefen Pauline von Troil  uppskattar att problemet pågått i cirka en timme och flera av butikerna har tvingats stänga.

– Kassasystemen fungerar ju inte men själva centrumet är fortfarande öppet, säger hon.

Hur butikerna påverkas ekonomiskt av strömavbrottet är ännu svårt att avgöra.

– Just nu har vi ju ingen försäljning men det kanske vi tar igen sedan, säger Pauline von Troil.

Nu avvaktar personalen i köpcentrumet på besked om hur länge strömmen väntas vara borta.

– De får information var 15:e minut och vi kan i princip vänta på besked tills vi stänger klockan åtta, säger hon.