Organiserade mobbar mot invandrare

Publicerad 2013-09-30

Nya avslöjanden om grekiska Gyllene gryning

Medlemmar ur det grekiska partiet Gyllene gryning gjorde organiserade motorcykelräder där de slog alla pakistanier de såg på gatorna. Det framkommer i vittnesmål i grekisk domstol.

I helgen greps 21 medlemmar, varav sex parlamentsledamöter, ur det grekiska partiet Gyllene gryning som alla misstänks vara delaktiga i en kriminell organisation. Nu rapporterar grekisk media att det framkommit hur de militanta grenarna av Gyllene gryning misshandlat och hotat invandrare. I gäng på cirka 60 motorcyklar ska de ha attackerat alla invandrare de sett på gatorna med käppar, rapporterar TT.

Slog alla pakistanier de såg

"Jag var med om ett flertal övergrepp där den som satt bakpå motorcyklarna slog alla pakistanier de såg med en käpp med grekiska flaggan på", berättar en före detta medlem ur partiets militära gren i ett vittnesmål i grekisk domstol.

En rapport från Charalambos Vourlitis, statlig åklagare hos den grekiska högsta domstolen, samt två vittnesmål från tidigare medlemmar av Gyllene gryning avslöjar en rad kriminella aktiviteter.

Följer Hitlers principer

Gyllene gryning ska enligt rapporten ha en strikt hierarkisk struktur och ledaren ska följa Hitlers principer. Partiets medlemmar ska ha tränats militärt och påbörjat attackerna mot invandrare redan 1987.

Den grekiska polisens räder mot medlemmar av Gyllene gryning har fortsatt under dagen för att söka efter gömda vapenförråd.