Vilks berättar om livet med livvakterna

Publicerad 2013-11-24

Lever i "positiv husarest".

Livet för konstnären Lars Vilks har efter den berömda rondell-hunden blivit inrutat och planerat. För att skydda sig mot dödshot kräver han konstant livvaktsskydd. Ändå ångrar han inget.

– Det var ett intressant verk och är man beredd att göra vissa saker får man ta konsekvenserna, säger han i SVT:s program Sverige!

År 2007 tecknade konstnären Lars Vilks profeten Mohammed som hund och blev för detta mordhotad och utsatt för mordförsök. Terrornätverket al-Qaida har utlyst en belöning på 150 000 dollar till den som tar hans liv. Nu berättar han i programmet Sverige! om hur livet förändrats efter "rondell-hunden" och hur han lever under konstant livvaktsskydd.

– Jag befinner mig i en positiv husarest, säger han i programmet.

Han menar att han överrumplades över att konstverket provocerat så många och tycker själv att det var en skojig teckning som var tänkt att handla om yttrandefrihet. Själv anser han att han aldrig varit bra på att provocera men att provokationer fungerar bäst när de inte är för planerade.

Hotbilden avskräcker

På grund av den stora hotbild som finns kring Lars Vilks drar sig många gallerier för att ställa ut hans konst. Men han låter sig inte nedslås av detta.

– Det är också bra på ett sätt att vara en konstnär som nästan inte kan ställa ut. Det är så ovanligt så då måste det ju vara speciell konst, säger han i programmet.

Programmet Sverige! där Lars Vilks deltar sändes den 23 november i SVT 1.