Potatis och kantareller – våren är redan här

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2014-01-03

Av med mössan och fram med korgen.

Naturen har redan presenterat sina första potatisar och kantareller för svampentusiaster och potatisodlare.

– När jag grävde i mitt potatisland hittade jag fullt med potatis. Jag blev väldigt överraskad, säger Seth Forslöv som fann potatis i sin trädgård under nyårsdagen.

Först en varm och utdragen höst. Därefter en ovanligt varm vinter, och nu tycks våren redan vara kommen.

I alla fall om vi får tro naturen.

Seth Forslöv, 74, från Bro utanför Stockholm fick sig en glad, och för året tidig överraskning, när han på nyårsdagen fann färdigväxt potatis i sitt potatisland.

– Jag har en kompost i min trädgård. Jag gick dit för att hämta lite maskar som jag tänkte använda till bete om några dagar när jag ska meta. Jag passade då även på att titta i den pallkrage där jag har mitt potatisland. När jag gräver där hittar jag fullt med potatis. Jag blev väldigt överraskad, säger Seth Forslöv.

Enligt honom är det första gången han drar upp färdiga potatisar mitt i vintern under de 40 år han har odlat potatis i trädgården.

Misstänker utsläpp

Han utesluter inte att den varma vintern kan vara resultatet av klimatförändringar orsakade av utsläpp.

– Detta är ju inte normalt för årstiden med sådana temperaturer. Det har ju egentligen inte varit någon vinter. Det har varit många varma dagar med undantag av några få kalla. Jag tror att dessa temperaturskillnader beror på utsläpp.

Men trots en varm vinter som levererat potatis i jorden vill han i fortsättningen inte att de milda vintrarna fortsätter.

– Jag är norrlänning från början så jag vill helst ha snö, sol och vackert väder under vintern. Inte grått, blött och varmt som det är nu, säger han.

Gällande gårdagens skörd avslöjar han att de serveras på bordet redan ikväll när hans dotter och barnbarn kommer på besök på middag.

Hittade kantareller

Det är inte bara Seth Forslöv som har hittat vårtecken i naturen mitt i vintern.

Linda Hallström, 31, från Varberg hittade kantareller i skogen när hon var ute och gick med hunden under mellandagarna.

– Jag är en kantarellmänniska som plockar mycket svamp på sommaren och hösten. Det är helt galet att man kan hitta så färska och fina kantareller under den här tiden på året, säger Linda Hallström.

Enligt henne hör årets vinter till den varmaste hon har upplevt och precis som Seth Forslöv vill hon hellre ha en vit vinter.

– Det här är inget roligt väder. Vintern ska ju vara kall och fylld av snö. Vintern är fin och när den kommer ska den komma på riktigt, säger hon.

"När det blåser blir det varmare"

Även Marica Frostblad, 53, från Nybro, hittade tillsammans med sin vän, Eva Telandersson tillräckligt med kantareller så att en hel korg kunde fyllas när de var ute och gick på nyårsafton.

– Vi blev helt lyriska. Jag tycker det är fantastiskt att det är så här milt. Det förgyller tillvaron när man kan gå ut mitt i vintern och plocka svamp. Det får gärna komma mer milda vintrar. Då blir det mycket kantarellsås, säger Marica Frostblad.

Sofie Sjöberg Karlsson, 20, från Torpa i Småland, fann att syrénbuskarna hade fått stora knoppar på grenarna.

– Jag blev förvånad och tänkte att detta måste jag fotografera. Det är lite kul eftersom de redan är ordentligt utvecklade, säger Sofie Sjöberg Karlsson.

Men precis som Seth Forslöv ser hon allvaret i en varm vinter även om hon dock påpekar att naturen har sin naturliga gång.

– Det är klart att detta är konstigt och allvarligt och att det kanske beror på klimatförändringar men samtidigt får vi inte glömma att naturen är naturen. Det har varit väldigt blåsigt och kommit många stormar under hösten. När det blåser blir det naturligt varmare väder, säger hon.

Följ ämnen i artikeln