Så funkade Fridolins tårtkupp

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2013-10-16

”Tårtan får inte ta över budskapet”

Annie Lööf, Jan Björklund och nu Gustav Fridolin – alla har kuppat in rekvisita i debatter.

Och som ett retoriskt grepp kan det vara toppen.

– Det är skickligt och det skapar ju PR, men det är viktigt att vara relevant så att det inte blir tårta av alltihop. Tårtan får inte ta över budskapet, säger Elaine Eksvärd, retorikexpert.

Gustav Fridolin förvånade alla när han plötsligt dök upp i talarstolen med en prinsesstårta under riksdagens partiledardebatt.

Tårtan hade olika färgade fält som var till för att visa vad regeringen lägger pengar på.

– Det var jättekul. Jag tror att sådant här behövs för att folk ska vilja lyssna på politisk retorik, det är inte fel att använda föremål och symboler, säger Elaine Eksvärd, retorikexpert.

I sociala medier blev tårtgreppet både hånat och hyllat, vissa tyckte att det lättade upp stämningen, andra kallade det "tårtpolitik".

Även Fredrik Reinfeldts snabba svarsreplik där han kopplade ihop tårtan med en fråga om restaurangmomsen fick mycket uppmärksamhet.

– Han tog Fridolins retoriska grepp och använde den till sin egen fördel, det är lite fult men det är också väldigt effektivt, säger Elaine Eksvärd.

Plockade fram plakat

MP-ledaren Gustav Fridolin är inte den första som använder sig av rekvisita i debatter. I partiledardebatten i SVT:s Agenda var det istället centerledaren Annie Lööf som stod för kuppandet, hon hade tagit med sig en skylt med ett diagram över vindkraftsutbyggnaden i Sverige.

Jan Björklund, Folkpartiets partiledare, hade med sig en dagstidning in i Agenda-studion.

– Det verkar vara en trend nu, att ha med sig grejer, och jag håller tummarna för fler föremål. Så länge de är relevanta för det man vill säga, säger Elaine Eksvärd.

FAKTA: Tårtor och politiker – inte alltid en lyckad kombination

Vintern 2001 fick Leif Pagrotsky och Marit Paulsen varsin tårta i nacken vid en debattafton i Lund, attacken var en protest mot EU.

Våren 2001 fick dåvarande finansminister Bosse Ringholm (S) en tårta i ansiktet. Attacken skedde under budgetpromenaden och utfördes av en organisation som kallade sig Stockholm Tårtbrigad.

Hösten 2012 kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar upp en tårta som föreställde en naken svart kvinna på en konstutställning.