Så fixar du trädgården inför vintern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-06

Hela länders historia kan vara fångade i en enda växt

Nu kommer vintern med nattfrost, snö och tjäle. Det är dags att natta trädgården inför vintervilan.

Här delar Gunnel Carlson från tv-programmet ”Gröna rum” med sig av sina bästa tips.

Trädgården är Gunnels fristad.

 Gunnel Carlson, folkkär profil från tv-programmet ”Gröna rum”, lever som hon lär. Det skulle vara otänkbart för henne att bo i en lägenhet i stan, eller i ett radhus med miniträdgård. Villan i Arlöv är inbäddad i en prunkande trädgård späckad med otaliga sorters blommor, gräs, buskar och träd. Ja, den är verkligen prunkande – trots att det är sen höst.

Trädgårdsintresset är i det närmaste medfött. Gunnel har växt upp på en plantskola i Blekinge, och både hennes pappa och morfar var trädgårdsmästare.

– För mig är det fullständigt självklart att man har trädgård. Och det tror jag delvis beror på att jag aldrig blev tvingad till att hjälpa till med trädgårdsarbetet när jag växte upp.

Därför tvingar Gunnel heller aldrig sina egna barn att hjälpa till i trädgården.

– Jag tycker det är viktigt att barnen inte ser trädgården som en plåga, då gör jag hellre trädgårdsarbetet själv. Och jag får ju åtminstone hjälp av min man med att klippa gräset.

Sedan berättar Gunnel att hennes äldsta dotter Cajsa trots allt bryr sig lite om trädgården – i alla fall när det gäller den estetiska aspekten. Hon påpekar när blommornas färger inte passar ihop, och varnar för töntiga växter.

– Hon avskyr pelargoner och tycker att de är ”tantblommor”. Men jag håller inte alls med henne. Tittar man på pelargonernas bakgrund blir de genast mycket mer spännande. Det är därför växter fascinerar mig så – det finns så otroligt mycket bakom. Hela länders historia kan vara fångade i en enda växt.

Nyligen skaffade Gunnel ännu ett ”grönt rum”. Balkongen byggdes in och blev en vinterträdgård i miniatyr. Där övervintrar många av trädgårdens krukväxter. Det doftar friskt av citrus. De stora glasrutorna släpper in massor med ljus. I ena hörnet står en inbjudande fåtölj som gjord för att läsa en god bok och dricka en kopp varmt te en kall vinterdag.

– Här trivs jag verkligen, konstaterar Gunnel. Det är svalt och skönt, och alltid ljust mitt på dagen. Det är nästan som ljusterapi att vistas här.

Pär Jonasson

Följ ämnen i artikeln