Kan bli snö till första advent

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regn, blåst, snö och varningar.

Veckans väder blir varierat – men högtrycket gör att det blir kallt på många håll i landet.

Lagom till första advent kan det komma snö ända ner i Östersjölandskapen.

Veckan inleds med sol i många delar av landet, bortsätt från fjällen och södra Norrland.

I söder kommer temperaturerna förbli ovanligt milda för årstiden fram till torsdag. I norr kommer det däremot bli mest minusgrader, med 5–10 grader under några nätter.

Plötslig ishalka

Tisdagen blir regnig och blåsig. Högtrycket som drar in under morgonen innebär att det kommer regna på de flesta håll i Svealand och Götaland. I södra Norrland blir det däremot snö, men på de flesta håll bara någon centimeter som mest. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för Dalarnas län, Värmlands län och Gävleborgs län.

Det milda vädret fortsätter under onsdagen, som i söder blir molnig men på de flesta håll får man en paus från regnet. I Norrland väntas däremot snöfall, som övergår till regn under dagen.

– Då kan det finnas risk för ishalka, när regnet faller ner på kalla vägar, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Arkivbild.
Foto: Ulf Palm / TT
Arkivbild.
Foto: Pedersen, Terje / TT
Kan finnas risk för ishalka, när regnet faller ner på kalla vägar.

Sol, sol och ännu mer sol

På torsdag och fredag blir det kallt och soligt på de flesta håll i landet, med undantag för fjällen.

Lördagen väntas bli småkylig, och i söder kommer molnen fram igen, tillsammans med en hel del dis och dimma. I norr blir det minusgrader och övervägande soligt.

Väderomslag på första advent

Ett väderomslag väntar på söndagen. Ostliga vindar över Östersjön gör att det blir övervägande molnigt i söder, med regn, snöblandat regn och en del snö i östersjölandskapen. I norr ser det ut att bli uppehåll med mycket moln.

Natten till måndagen ser det ut som att det kommer snö över stora delar av landet. Detta på grund av ett lågtryck som rör sig norrut över Östersjön.

Publicerad: