Trump förlorade första ronden: ”Djupt olycklig”

Uppdaterad 2021-02-10 | Publicerad 2021-02-09

Donald Trump förlorade första ronden i riksrätten och var enligt uppgifter ”djupt olycklig” efteråt.

Med siffrorna 56–44 röstade senaten ja till att åtalet är lagligt trots att Trump har avgått som president.

Det betyder att sex republikaner bytte sida – men många fler behövs om han ska bli fälld.

Strax efter klockan 23 på tisdagskvällen, efter fyra timmars debatt, gick senaten till omröstning. Frågan var om riksrätten mot Donald Trump är förenlig med konstitutionen. Hans försvarare hade krävt att åtalet skulle ogillas eftersom Trump redan har avgått som president.

Men senaten gick på de demokratiska åklagarnas linje.

Det betyder att processen fortsätter med sakframställan från åklagare och försvarare de kommande dagarna.

56 av de 100 senatorerna röstade ja till att ställa Trump inför riksrätt. 44 röstade emot. Det betyder att sex republikaner bytte sida i omröstningen som avgjordes med enkel majoritet.

David Schoen, en av president Trumps försvarare.

Så många måste byta sida

Ska Trump fällas i rättegången i ett senare skede krävs att två tredjedelar, alltså 67 senatorer, röstar emot honom. För att det ska bli verklighet krävs att totalt 17 republikaner byter sida, något som bedöms som osannolikt.

Efter beslutet i senaten rapporterades Trump vara rasande på sina försvarare, särskilt på advokaten Bruce Castors öppningsanförande. Där erkände han bland annat att Joe Biden vann valet när han sa att väljarna ”var smarta nog att rösta fram en ny regeringen om de inte gillade den gamla”. Han berömde också åklagarnas agerande med ordet ”bra gjort”.

Enligt CNN:s Vita huset-korrespondent Kaitlan Collins var Trump ”djupt olycklig” och ”nästan skrek” framför tv:n när han såg anförandet. Han ansåg, liksom flera juridiska bedömare, att Castor misslyckades att komma till kärnan i argumentationen för att en avgången president inte ska kunna fällas i riksrätt.

Trumps team av advokater byttes ut så sent som för en vecka sedan. Bruce Castor var dock inte missnöjd med sin insats.

– Jag tycker att vi hade en bra dag. Jag gjorde upp strategin för en vecka sedan och den kommer inte att ändras, sa han.

Åtalad för uppvigling

Donald Trump är åtalad för ”uppvigling till uppror” i samband med den dödliga stormningen av kongressen den 6 januari.

I centrum står det tal som Donald Trump höll i en park nära Vita huset timmarna innan oroligheterna började.

Ledande demokrater pekar på att Trump bland annat uppmanade sina åhörare att marschera till Kapitolium och att ”slåss så in i helvete” (”fight like hell”).

Men formuleringar ur talet används även av hans försvarsadvokater. Det framgår av ett 78-sidigt memo som släpptes på måndagen och ger en första inblick i strategin som ska få Trump friad.

Försvaret: ”Mindre grupp kriminella”

Advokaterna skriver bland annat att Trump ”inte uppmanade någon att begå olagliga handlingar” och att han inte ansvarar för handlingar som utfördes av ”en mindre grupp kriminella”.

”Den här riksrättsprocessen har aldrig handlat om att skipa rättvisa. I stället var det ett själviskt försök av det demokratiska ledarskapet i representanthuset att dra nytta av de känslor av skräck och förvirring som drabbade amerikaner över hela det politiska spektrat när de såg hur Kapitolium förstördes den 6 januari av några hundra människor”.

Under första rättegångsdagen visade åklagarsidan upp flera obehagliga filmer inifrån Kapitolium under stormningen.

– Om detta inte är ett brott som kvalificerar för riksrätt, då finns det inget sådant alls, sa demokraten Jamie Raskin, en av totalt nio åklagare i processen.

PODD Qanon och stormningen av Kapitolium

Aftonbladet Daily med forskaren Rikard Friberg von Sydow.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen