Esbjörn öppnar för förlikning – är beredd att betala Ebba Busch ”symbolisk summa”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Esbjörn, 81, öppnar för en förlikning i fastighetstvisten med Ebba Busch.

Trots att han hävdar att KD-ledaren ”lurat honom” på över en halv miljon kan han tänka sig att betala en symbolisk summa till henne.

– Men huset släpper han inte, säger ombudet Johann Binninge.

I ett sista drag innan förhandlingarna om hustvisten inleds öppnar Esbjörn, 81, för en förlikning.

Han är beredd att betala en symbolisk summa till KD-ledaren. Detta ”för att Ebba inte ska känna att hon förlorat helt, vilket kanske är viktigt för henne”, enligt en inlaga till rätten.

Esbjörn är också beredd att stå för sin egen rättegångskostnad. Fastigheten kommer han dock inte ge upp.

Huset som allting handlar om.
Foto: PONTUS ORRE
Huset som allting handlar om.

Presenterar ny värdering

Den muntliga förhandlingen äger rum på tisdag i Uppsala tingsrätt. Inför den lägger Esbjörn också fram en ny värdering av huset, som gjorts av värderingsinstitutet Densia. Enligt värderingen är huset värt omkring 700 000 kronor mer än vad KD-ledaren betalade. ”Ebba har helt enkelt försökt lura Esbjörn på betydligt mer än en halv miljon” står det i inlagan.

Varför är Esbjörn beredd att betala en symbolisk summa när han anser att Ebba Busch har lurat honom på så mycket pengar?

– Det ligger i förlikningens natur att den ena parten ger ifrån sig något fast man inte vill det, och den andra parten tar emot något som inte var lika mycket som man tänkt sig. En domare sa en gång till mig ”vid en bra förlikning, då är ingen av parterna nöjd”, säger Esbjörns juridiska ombud Johann Binninge.

Esbjörns ombud har tidigare sagt att Ebba Busch betalat nästan två miljoner kronor mindre än vad fastigheten är värd. Den bilden delas inte av KD-ledaren, som anser att priset är marknadsmässigt.

– En värderingsexpert gjorde en uträkning baserat på nya taxeringsvärdet som kommer 1 mars. Men vi sa också då att vi skulle ta in ett värderingsinstitut för en ordenlig värdering. Det ska inte vara en glädjevärdering. Det här är vad ett oberoende institut kommit fram till och det är den värderingen vi kommer använda, säger Binninge.

Foto: PONTUS ORRE
Ebba Busch har anlitat två experter i tvisten med Esbjörn, 81.

Försökt få Ebbas kontonummer

Johann Binninge tillägger att Esbjörn har öppnat för förlikning redan innan tvisten nådde tingsrätten, men att Ebba Buschs advokat inte visat något intresse för det.

– Det sägs också gång på gång att Esbjörn vägrat att betala tillbaka handpenningen. Det är fel. Jag har begärt fyra gånger från ombudet att få Ebbas kontonummer.

I inlagan till tingsrätten ifrågasätter Esbjörns ombud också utlåtandet som de experter som Ebba Busch anlitat fällt om 81-åringens psykologiska förmåga.

– De har inte träffat Esbjörn. Vi har svårt att se att man kan göra en bedömning av Esbjörns problematik bara genom att läsa en undersökning, de sågar ju den jäms med fotknölarna, säger Binninge.

Ebba Busch: Har försökt få till förlikning

Ebba Busch har upprepade gånger sagt att hon har försökt få till en förlikning för att lösa tvisten, men att Esbjörn och hans ombud inte varit intresserade av det.

”Hela hösten passerar och under tiden försöker jag få till ett möte för att pröva olika alternativ till förlikning för att lösa ut situationen. Man vägrar och jag lämnas med enda alternativet att lämna in en stämningsansökan vilket är det formella sättet att låta en domstol lösa situationen.” skrev hon nyligen på Facebook.

Ebba Buschs advokat Katrin Björklund har inga kommentarer i nuläget. ”Tisdagens sammanträde får utvisa vilka förlikningsförutsättningar som finns” skriver hon i ett sms.

Publicerad:

LÄS VIDARE