Spridningen tar fart i Region Stockholm

TT

Publicerad 2021-02-17

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör (t v) i Region Stockholm, och Magnus Thyberg, avdelningschef hälso- och sjukvårdsförvaltningen, ser med oro på den ökade smittspridningen.

Mellan den första och andra veckan i februari ökade antalet bekräftade virusfall med 24,1 procent i Region Stockholm, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

– Jag blir mycket bekymrad. Vi får signaler om att det kan vara så att invånarna inte längre lika bra följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer, säger han på en presskonferens.

Björn Eriksson understryker vikten av att undvika nya sociala kontakter och resor, särskilt med tanke på kommande sportlov:

– Om man ändå reser, måste det göras på ett smittsäkert sätt.

Mest ökar smittspridningen i gruppen 18–49 år, och Björn Eriksson varnar för att spridningen via dem når äldre och andra riskgrupper.

"Vidrig sjukdom"

Inför en fruktad tredje smittvåg vill han pränta in budskapet att respekt för råd och rekommendationer bidrar till minskat vårdbehov och i yttersta fall färre döda.

– Jag skulle önska att alla ni som är journalister, ni som har haft covid-19 och ni som är vårdpersonal ska fortsätta påminna alla om vilken vidrig sjukdom det här är, säger Björn Eriksson.

Det stora orosmolnet för regionen är den fortsatta vaccinbristen.

– Just nu går prognoserna åt fel håll för februari, konstaterar Magnus Thyberg, avdelningschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen och ansvarig för vaccinationssamordning.

Tvärt leveransstopp

Vaccinatörerna har tvingats till stora kast i sina planeringar eftersom de utlovade vaccinleveranserna för februari har sjunkit från 567 600 doser till 128 000 – en minskning med 77,5 procent.

– När beskeden förändras så här kraftigt är det väldigt svårt att planera för vaccinationerna, säger Magnus Thyberg.

Frustrationen är mycket stor över att i dag inte kunna ge klara besked om när olika grupper kan börja vaccineras och bli klara, enligt honom.

Men målet kvar

Glädjande är dock att prognoserna för vaccinleveranser i mars visar en liten uppgång.

Målet är fortfarande alla invånarna över 18 år (och de under 18 år som ingår i riskgrupp) i Region Stockholm ska vara färdigvaccinerade till halvårsskiftet – förutsatt att utlovade leveranser kommer.

– Här måste våra statliga myndigheter driva på vaccinleverantörerna och ge tydliga besked om vaccinleveranser, med tidpunkter och volymer som håller över tid, säger Magnus Thyberg.