Nya regler för korttidspermittering – och mer kontroll

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

Företag ska få ytterligare stöd av staten när reglerna för korttidspermitteringar nu ska förändras.

Men även kontrollen ska skärpas efter larm om fusk.

– Stödet som vi nu presenterar ska gå till krisande företag och inte till bedragare, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Sedan tidigare har svenska företag kunnat korttidspermittera anställda på upp till 60 procent av deras arbetstid. Nu ska reglerna utökas och enligt regeringen och samarbetspartiernas förslag ska anställda kunna korttidspermitteras på upp till 80 procent.

De nya reglerna ska gälla från 1 maj och tre månader framåt.

– Vi är fast beslutna att vidta åtgärder för att mildra de effekter som näringslivet drabbas av, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

När det ursprungliga förslaget presenterades uppskattades kostnaden till 2,4 miljarder kronor. Siffran har sedan dess uppdaterats till runt 20 miljarder och nu med det utökade förslaget kan kostnaden bli uppåt 127 miljarder kronor, i ett scenario där 700 000 personer är satta i korttidsarbete.

– Den här krisen har utvecklats väldigt snabbt, säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff på tisdagen.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) håller pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) håller pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.

Det nya systemet innebär att kostnaderna minskar mer för arbetsgivaren än med det tidigare förslaget, skriver TT.

Lönekostnaden för en anställd minskar med över 70 procent samtidigt som arbetstagaren får behålla nästan 90 procent av sin ursprungliga lön. Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad, enligt regeringen.

Hittills har Tillväxtverket tagit mot 24 000 ansökningar om korttidsarbete, 16 000 av dem har redan beviljats. Kostnaden för det är hittills nio miljarder kronor.

Tillsammans med de för arbetsgivarna generösare reglerna så ska kontrollen av att systemet med korttidspermitteringar inte utnyttjas stärkas. Tillväxtverket ska polisanmäla alla misstänkta fall av fusk och de utökade kontrollerna kommer till efter att det larmats om missbruk.

Finansmarknadsminister Per Bolund säger att reglerna är till för företag i kris inte bedragare som vill roffa åt sig skattekronor.

Tillväxtverket ska få stöd av 100 specialister från Skatteverket för att upptäcka fusk. Skatteverket i sin tur ska få utökade resurser. Bland annat i form av 130 nya medarbetare, enligt regeringen.

Publicerad: