Regler kan ändras efter köer på Everest

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En lång kö av klättrare på Mount Everest i förra veckan. Arkivbild.
Foto: Rizza Alee/AP/TT
En lång kö av klättrare på Mount Everest i förra veckan. Arkivbild.

Nepalesiska myndigheter överväger att ändra reglerna för vem som får bestiga världens högsta berg Mount Everest, efter att många har förlorat sina liv på berget den här säsongen.

Minst elva personer har omkommit på berget i år. Flera av dem har mist livet på grund av att de har fått vänta för länge på hög höjd, i köer som har bildats när hundratals klättrare har försökt nå toppen.

– Det är dags att se över alla de gamla lagarna, säger parlamentsledamoten Yagya Raj Sunuwar till The New York Times.

Tidigare har nästan alla som har ansökt kunnat få tillåtelse att klättra upp på världens högsta berg. Antalet oerfarna klättrare som har försökt nå toppen har ökat, vilket av en del anses ha gjort klättringen farligare för alla.

Flera företrädare för landets regering har uppgett att de analyserar händelserna och överväger att kräva bevis på erfarenhet och bevis på god hälsa för att klättrare ska få tillstånd.

I dag måste klättrarna lämna in en kopia på sitt pass, en kort biografi och ett hälsointyg om att de är tillräckligt friska för att kunna ta sig till toppen. Myndigheterna i Nepal medger dock att de inte kan verifiera hälsointygen innan de ger tillståndet, som för utlänningar kostar över motsvarande 100 000 svenska kronor styck.

Publicerad:

LÄS VIDARE