Profilerna ryter ifrån mot Tiktok: ”De borde göra mer”

Uppdaterad 2022-03-02 | Publicerad 2022-02-26

Tiktok är den värsta plattformen när det gäller hat, hot och mobbning.

Det menar tre av Sveriges största profiler på plattformen, som tycker att Tiktok borde agera hårdare när det kommer till näthat.

– Tiktok är en brutal plattform, det är verkligen mobbing, säger Amanda Edmundsson, 20, en av Sveriges största på Tiktok.

Orden ”Du är ful” biter inte på Nathalie Danielsson, 21, längre. Hon får hat som är långt mycket värre än så.

– Folk skriver så sjuka saker. De ber mig att jag ska ta livet av mig. Det är ett känsligt ämne för mig, för att jag försökt begå självmord flera gånger. Ibland tar det så jäkla hårt på en, säger hon.

Hon var bara tio år när mobbningen gjorde att hon fick så allvarlig psykisk ohälsa att hon inte ville leva mer. I dag, elva år senare, har hon över 2,7 miljoner följare på Tiktok, och under signaturen ”Nattid” har hon delat med sig av sin resa från mobbningen och självmordsförsöken till där hon är i dag.

”Jag har varit så dum och läst alla dåliga och elaka kommentarer i hela mitt liv, jag har lärt mig att inte göra det nu”, säger Tiktok-profilen Nathalie Danielsson.

Men trots att hon varit offentlig sedan hon var 16 år gammal har hon aldrig upplevt någon plats på internet där folk är så elaka som på Tiktok.

– Det har blivit mycket, mycket värre, jag tror det är för att appen blivit så stor. Ibland känner jag att det inte ens är värt att fortsätta, säger hon.

Theoz utsattes för mordhot

Nathalie fanns på appen redan när den hette Music-ally, och upplever att det var snällare klimat även då. En annan som har varit med sedan den tiden är Mello-aktuella Theo Haraldsson, som går under namnet ”Theoz” på Tiktok.

– När det gick över från Music-ally till Tiktok blev det en helt annan grej. Man får väldigt mycket hat i kommentarerna, och det är väldigt dålig stämning över lag i appen.

Han jämför med Instagram, där det endast är de som valt att följa Theo som får upp hans videos. På Tiktok kan vem som helst få en video i sitt flöde.

– Jag får väldigt mycket hat för jag dansar och sjunger, för att jag kille. Att jag skulle vara töntig för det.

”Man får väldigt mycket hat i kommentarerna, och det är väldigt dålig stämning över lag”, säger Mello-aktuella Theo Haraldsson, som går under namnet ”Theoz” på Tiktok.

I dag kan Theo fokusera på all den kärlek han får, men det har varit vissa tider då det har blivit riktigt tufft.

– Nu får jag inte så mycket längre, men jag har till och med fått mordhot. Så det är väldigt grovt.

– Man har blivit van. Så är det. Det är sorgligt, men det är så det är. 

Edmundsson: ”En brutal plattform”

Amanda Edmundsson, 20, som också har ett av Sveriges största konton anser att Tiktok är den plattform där hatet är som störst.

– Tiktok är en brutal plattform. Folk lägger ut så mycket skit och gör narr av varandra, det är verkligen mobbing, säger hon.

Sommaren 2020 kände sig Amanda lite vilsen, så som man gör i livet ibland. I samband med det började hatet mot henne eskalera.

– Det kvittade var jag la ut, folk var så elaka. Folk sa att mitt hår såg ut som ett fågelbo, och sedan fick den kommentaren 3 000 likes. Då tänker man: vad ska jag göra för att se bra ut, så jag slipper att folk skriver såhär?

”Ibland när jag läser kommentarer tänker jag att jag inte i min vildaste fantasi hade ens kunnat hitta på att skriva något sådant”, säger Amanda Edmundsson, 20, som har ett av Sveriges största konton på Tiktok.

Hon började anpassa sig efter kommentarerna, vilket satte sig hårt på hennes självförtroende. Hon tror den hårda tonen till stor del beror på den unga målgruppen.

– Tyvärr har föräldrar inte så bra koll på vad deras barn skriver. Men det har också blivit väldigt normalt, på ett hemskt sätt. När folk skriver något taskigt reagerar inte ens folk, viket är sjukt.

Ryter ifrån mot Tiktok: ”Skärp reglerna”

Både Nathalie och Amanda tycker att Tiktok borde skärpa reglerna för hat och mobbning.

– Tiktok har en jättestor roll i det här. De hade kunnat jobba mycket hårdare med att ha koll på kommentarsfältet, att de skulle agera snabbare. Vissa videor går ut på att enbart göra narr av en person, säger Amanda.

– Det tycker jag verkligen. Det borde finnas ett sätt där dumma kommentarer kan sorteras bort direkt. Det är så jäkla hemskt att många mår så dåligt över hat de får, säger Nathalie.

Aftonbladet har sökt Tiktok som avböjer intervju, i stället skickar de en kommentar via mejl.

De skriver att kränkande material och mobbning inte hör hemma på Tiktok, och raderas från plattformen. De skriver att de använder en kombination av teknik och mänskliga moderatorer för att identifera och radera innehåll eller konton som bryter mot regler.

Totalt 1 procent av det totala innehåll som laddas upp på Tiktok tas bort, och ungefär en tjugondel av det rör trakasserier och mobbning.

I appen finns en del åtgärder man kan vidta själv för att slippa se elaka kommentarer, och har en antimobbnings-guide som tipsar om hur man kan ta ställning.

TikTok är en av världens populäraste appar med flera hundra miljoner användare. I appen kan användarna producera korta videoklipp på 15–60 sekunder som man sedan delar med andra.

Theo Haraldsson har själv stängt av kommentarsfältet, och han tycker den funktionen är bra. Men samtidigt hade han gärna sett att människor som blir avstängda inte får rätten att skapa ett nytt konto.

– Jag tycker de kan ta tag i det mer, och stänga av personen från appen. Det är väldigt lätt att skaffa ett nytt fejk-konto. Direkt efter man blivit blockerad kan man skaffa ett nytt, och då går det inte att ta bort kommentarerna, säger han.

”Gör allt i din makt för att stänga av”

Amanda Edmundssons lösning blev att logga ut. Hon la inte ut saker på flera månader, och fokuserade på att göra saker hon själv tyckte om.

– Under en lång tid tittade jag inte på kommentarerna. Det är synd, för jag missar ju allt det fina, men jag orkade inte.

Till den som får mycket mobbning eller hat på sociala medier säger hon att det är bra att ta en paus.

– Det är så svårt att inte ta åt sig, men gör allt i din makt för att försöka. De som kommenterar har inget bättre för sig, och har oftast ingenting som ligger bakom det. De förtjänar inte din energi.

Theo Haraldsson valde att fokusera på det som är bra med Tiktok, all kärlek och pepp han får från sina läsare.

– Fortsätt med det du tycker är kul, det är inte ditt fel. Prata med en vuxen och radera kommentarerna.

Och Nathalie Danielsson, som har blivit extremt utsatt för nätmobbning, hat och hot, mår i dag bättre än någonsin.

– Det är osäkra människor som inte kan bete sig. Det är klart det tar på en, men kom ihåg att det är de som är avundsjuka.