”Man tillskansar sig förmåner”

Uppdaterad 2016-12-09 | Publicerad 2016-12-08

Champagne. Massage. Lyxresor.
Aftonbladet granskar hur offentliga Sverige lägger nästan 5,7 miljarder kronor på representation, kurser och konferenser.
Varje år.
I dag behöver många inom offentlig sektor mer resurser.
Därför avslöjar vi politiker och myndighetschefer som åker på nöjesbetonade kurser och konferenser, ger bort tusentals kronor i dricks eller festar med starksprit.
Och låter dig betala notan.
En unik kartläggning visar även hur det ser ut i din kommun.

Fredrik Sirberg, (S)

Ekeröpolitikern Fredrik Sirberg, (S), har inte känt till kommunledningens utsvävningar med alkohol och nöjen på skidorter.

Nu riktar han hård kritik mot kommundirektören Lars Hortlund.
– Det som är anmärkningsvärt är att man har skapat en kultur där man tillskansar sig förmåner, säger Sirberg.

Kommunpolitikern Fredrik Sirberg (S) sitter i Ekerös kommunfullmäktige och är andre vice ordförande i byggnadsnämnden.

Sirberg säger att han inte har känt till kommunlednings dyra konferensresor och reagerar när han får ta del av uppgifterna.
Skattebetalarna har fått stå för allt i från champagne- och alkoholnotor i Vemdalen på närmare 10 000 kronor till skotersafari i Åre för 16 000 kronor.
– Det låter inte som en sund kultur, det sticker i ögonen även på oss förtroendevalda så klart. Jag vet ju hur det ser ut i kommunens nämnder, där blir det knappt en jultallrik.
Vad säger du om att man lägger den här skotersafarin för 16 000 kronor på skattebetalarna?
– Nej, det låter inte som någonting som kommer kommunmedborgarna till godo, det låter som privata nöjesdelar.
– Det låter dyrt. Nu vet jag att det är ganska dyrt att hyra de där skotrarna för jag har gjort det själv, men då har jag fått betala det själv också.
Fredrik Sirberg reagerar också på Lars Hortlunds årliga resor till sommarhuset på franska Rivieran, där hela arbetsveckor tas ut i ledighet för tre dagars besök på Mipimmässan i Cannes.
– Det känns som det är någon sorts kultur som har blivit ok, som har börjat lite grann och sedan växt sig större.
Fredrik Sirberg tror att det skulle vara betydligt mer givande om kommundirektören åkte till Almedalen för att knyta kontakter och föra samtal.
– Men dit vill man inte åka. Man kan fundera över hur prioriteringen är och varför man väljer att åka till Cannes. Det är varmare där nere i alla fall, det kan vi vara överens om.

LÄS OCKSÅ: