Sverige utsatt för påverkanskampanjer: Vill skada

Publicerad 2023-07-26

Påverkanskampanjer uppmanar till bojkott och våldshandlingar efter koranbränningarna.

Syftet är att sprida en felaktig bild av Sverige och skada svenska intressen, enligt regeringen.

”Regeringen jobbar nu hårt för att trycka tillbaka den felaktiga bild som sprids av Sverige, här och i andra länder”, skriver statsminister Ulf Kristersson på Instagram.

Kampanjerna understöds av stater och statsliknande aktörer.

Bland annat ser man att ryss-stödda aktörer ligger bakom felaktiga budskap om att Sverige som stat ligger bakom brännande av heliga skrifter, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under en pressträff.

– Det är såklart felaktigt, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under en pressträff.

Trycket från påverkanskampanjerna är mycket högt enligt Myndigheten för psykologiskt försvar som sett ett miljontals publiceringar kopplade till den senaste tidens koranbränningar.

Statsministern kommenterar

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar nu för första gången den senaste tidens utveckling gällande korankristen, i ett inlägg på sin Instagram. Han betonar den att den desinformation som nu sprids om Sverige ”ökar risken för brutala terrorangrepp.”

Han uppmanar vidare att inte sprida en felaktig bild av Sverige och skriver att var och en bär ett ansvar.

"När du möts av ny information – tänk efter en extra gång. Vem är avsändaren? Vad är syftet? Vems ärenden riskerar jag springa? Vem vill avsändaren påverka och på vilket sätt? Bli inte en nyttig idiot för andras intressen.”

”Fientligt land mot muslimer”

Myndighetens kommunikationschef Mikael Östlund beskriver tonen som extremt hätsk. Varje tillfälle som finns att ge en bild av att Sverige är fientligt mot muslimer tas, enligt Östlund.

– Man utgår från en sann händelse men vrider det sedan till falska budskap, säger han.

Han listar en rad påståenden som sprids om Sverige just nu:

  • Att koranen är den enda heliga skriften som får brännas i Sverige.
  • Att Sverige gömmer sig bakom yttrandefrihet för att skända islam.
  • Att Sverige är ett fientligt land mot muslimer.
Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Talar om vedergällning

Bland annat delas en hashtag som översätts till ”disciplinera Sverige” och ”bojkotta Sverige”. Flera av de aktörer som var aktiva i kampanjen mot den svenska socialtjänsten är aktiva i samband med koranbränningarna.

– Sverige är ett legitimt mål för olika typer av handlingar, både våldshandlingar och bojkott. Man talar också om vedergällning, säger Mikael Östlund.

Det finns flera olika aktörer som har ett intresse av att sprida en negativ bild av Sverige och den svenska yttrandefriheten.

– Sverige utgör en symbol för det moderna väst och med de friheter och rättigheter som vi har så utmanar det andras värderingar. Det utmanar de islamistiska värderingar som inte tillkännager de värderingar och rättigheter som vi har, säger Mikael Östlund.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Syfte: Splittra och skapa polarisering

Även Ryssland har ett intresse av att sprida en felaktig bild av Sverige i världen i syfte att splittra väst och skapa oro och polarisering i Sverige, liksom försvåra vårt inträde i Nato.

Carl-Oskar Bohlin (M) säger att man från regeringens sida gör det man kan för att motverka den bild som nu sprids av Sverige i världen. Han uppmanar folk till att fundera kring budskap de ser i sociala medier, vem som sprider dem och varför.

– Var vaksam, alla behöver fundera över sitt eget ansvar att inte sprida en felaktig bild.