Grannarna väcktes av den kraftiga explosionen

Publicerad 2023-03-16

Glassplitter, röklukt och barnskrik.

Grannarna i radhusområdet i Hässelby i Stockholm vittnar om våldsamma scener från nattens kraftiga explosion.

– Min säng flyttade sig flera meter, det var glassplitter över hela mig, säger 17-åriga Natalie.

Explosionen i Hässelby utanför Stockholm natten till torsdag var så kraftig att fönster i grannen Juris Licis, 83, hem krossades i alla väderstreck.

– Det är glassplitter överallt och hela fasaden har flyttat sig. Jag kan inte öppna min ytterdörr för att den klämts ihop av tryckvågorna, säger han.

Juris Licis bor en radhuslänga bort från där det small. Där har han bott 40 år.

– Just nu är jag faktiskt fortfarande väldigt rädd och chockad. Det känns hemskt att det här har hänt. Jag tänker på alla barnfamiljer i området.

Polisen har spärrat av flera radhuslängor i området. I deras trädgårdar skymtas soffgrupper, grillar, barnleksaker och studsmattor.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var explosionen en i raden av de senaste attackerna mot anhöriga i konflikten mellan Kurdiska räven och Greken.

– De som spränger verkar inte bry sig om oss andra som bor här. Grannarna, vi som är äldre och de unga barnen. Jag blir så arg när jag tänker på det, säger Juris Licis.

Vaknade av glassplitter och skrikande barn

Anette, 52, och dottern Natalie, 17, bor ännu närmre dörren där det small. De väcktes av glassplitter, brandlukt och ljudet från skrikande barn.

– Min säng flyttade sig flera meter, det var glassplitter över hela mig. Jag hade svårt att dra av mig täcket efter som att det var så tungt av det vassa glasset, säger Natalie.

Anette beskriver scener av totalt kaos de där första minuterna efter att detonationen gått av.

– Det adrenalinpåslaget var fruktansvärt. Det starka dånet, barn som skrek på hjälp och hur allt i hemmet bara föll ihop i vårt hem. Alla saker. Det ser ut som en krigszon. Smällen var så stark att hela vår ytterdörr slets av, säger hon.

Nu planerar familjen på att flytta. De vill inte bo kvar i området eftersom att de inte längre känner sig trygga.

– Vi kommer inte kunna bo i huset på ungefär ett halvår eftersom att det är helt förstört. Först kommer vi bo i vårt sommarhus, men sen tänker vi flytta. Vi kan absolut inte bli kvar efter det som hänt, säger Anette.

Hon fortsätter:

– Jag är förbannad på våra politiker. Jag tycker att det är fruktansvärt att kriminella kan spränga och skjuta i område efter område. Varför gör de ingenting? Hur kan det få vara så här i Sverige?

”Vi trodde att vi var trygga här”

Fler grannar i området berättar att de också funderar på att flytta efter nattens händelse.

– Men till vilket område? Det här är nya Sverige. Det är krig på alla fronter. Vi trodde att vi var trygga här, så hur vet vi att vi är trygga i nästa området?, säger en boende som vill vara anonym.

En annan menar att det är barnen i familjen som inte vill vara kvar i området.

– Att vakna till ljudet av sin 17-åriga dotters skrik är fruktansvärt. Hon vill inte bo kvar här efter det som har hänt. Samtidigt kan man ju inte bara ta sitt lass och flytta.

Han pekar på golvet i familjens hem, där de bott i 18 år. Element och lampor har lossnat från väggar och tak.

I badrummet ligger en stor hög med glassplitter från det som för bara några timmar sedan var en duschdörr.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänkte att det här skulle hända oss. Nu har det kommit så nära oss.

Följ ämnen i artikeln