Helldén nytt MP-språkrör – en röst avgjorde

Niklas Svahn/TT

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-11-18

Daniel Helldén har valts till nytt språkrör för Miljöpartiet. Han vann med minsta möjliga marginal – 131 mot 130 röster – och efter flera röstningsomgångar.

– Jag var mycket nervös, säger Helldén.

Det krävdes tre omgångar för att skilja huvudkandidaterna Daniel Helldén och Magnus P Wåhlin åt.

Wåhlin ledde i de två första och fick en röst mer än Helldén. I den sista gick Helldén om. Han vann med en rösts marginal och efterträder därmed Per Bolund, som suttit på posten sedan 2019.

Den första stora uppgiften som väntar Helldén och hans omvalda språkrörskollega Märta Stenevi efter rysaren är att ena partiet.

– Det vi kommer att göra nu är att resa runt i partiet och träffa allihopa. Man hade lite olika idéer om Magnus eller jag skulle bli vald, men vi har ett jättebra samarbete. Det här kommer att lösa sig, säger Helldén.

De två manliga huvudkandidaterna satt båda på första raden i kongresshallen i Örebro när beskedet lästes upp och Helldén kunde pusta ut.

– Det här är nervösa saker, det är mycket som står på spel, säger han.

Ogiltiga röster

Wåhlin konstaterar att resultatet blev en besvikelse.

– Det känns tufft, jag är trött. Det har varit en fantastisk kampanj tycker jag, vi har haft roligt både jag och Daniel. Jag föll på målsnöret, det är klart det känns jobbigt, säger han.

Wåhlin vill tona ned splittringen i partiet och menar att den ha övertolkats. Han ser framför sig att alla de miljöpartister som röstade på honom nu sluter upp bakom Stenevi och Helldén.

– Nu har ombuden valt vilken linje man vill ta, då sluter jag upp bakom Daniel och det kommer alla de som har röstat på mig också göra – jag är övertygad om det, säger han och tillägger att han troligtvis inte kommer att kandidera igen.

Märta Stenevi stod utan utmanare och återvaldes av kongressen till kvinnligt språkrör.

Bytte sida

Efter valet i Stockholms stad 2014 stod Helldén, nu riksdagsledamot, och MP för ett lagbyte. Helldén klev då in som en del av ett borgerligt styre och tog plats som trafikborgarråd.

Den här gången stänger han dörren till ett högersamarbete.

– Så som partierna ser ut högerut så går inte det. Jag har styrt med borgerliga partier på kommunal nivå. På riksnivå är det något helt annat. Det vi har i dag är en stark opposition och det är den som kommer att gå till val, säger han.

Publikens jubel

Upp till tolv manliga kandidater har ställt upp, och ända in i det sista var det ovisst vem det skulle bli. Flera ombud lät meddela att de skulle bestämma sig på sittande kongress.

Slutstriden stod mellan fyra kandidater, men egentligen var det bara Daniel Helldén och prästen Wåhlin som hade en chans. De andra två kandidaterna fick färre än fem röster var. Wåhlin fick tröstkramar efteråt, medan de två vinnarna intog scenen dansande till publikens jubel.

Även Stenevi tror att partiet kommer att sluta upp bakom Helldén.

– Det är jag övertygad om, och jag ser mycket fram emot att Daniel och jag kommer att kunna jobba på allvar.

Miljöpartiets språkrör har länge dragits med lågt förtroende. Enligt en Novus-undersökning från i september i år hade elva procent av de svarande förtroende för Märta Stenevi.

– Det handlar nog om att öka förtroendet för partiet och politiken, för vi har dragits med låga förtroendesiffror under väldigt många språkrör nu. Jag tror inte att det finns en ”quick fix” i val av person, säger Stenevi.

Följ ämnen i artikeln