Högsäsong för magsjuka – så undviker du smittan

TT

Publicerad 2023-06-23

Högre risk för att bli magsjuk under sommaren beror bland annat på att vi äter mer utomhus och slarvar med livsmedelshygienen, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild.

Bakterier som frodas i värmen, mer närkontakt med djur och slarvigare livmedelshygien. Det är några saker som gör sommaren till en högsäsong för magsjuka.

– Man är ute och rör sig mer i omgivningar där det finns djur och vi badar där idisslare kan ha sjukdomarna, säger Erik Eriksson på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

En stor andel av de 8 000 personer som anmäldes som magsjuka under 2022 blev sjuka just under sommaren, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Utöver mer närkontakt med djur så slarvar vi mer med livsmedelshygienen när vi grillar och äter utomhus.

– Man skär kyckling och sen har man kanske sallad på skärbrädan och så blandas det och blir bakterietillväxt. Man går in i ett lite mer ”relaxed mode” och tänker inte på samma sätt som när man står i köket, säger Erik Eriksson som är laboratorieveterinär på SVA.

Undvik blodiga hamburgare

Att vara noggrann med att tvätta händerna efter att man har klappat djur och lagat mat är ett bra skydd mot magsjuka. Det kan också vara klokt att tänka på var man dukar fram sommarmaten.

– Undvik att ha picknick där det är massa komockor, det är inte så smart, säger veterinär Erik Eriksson.

Köttfärs är ett livsmedel som man ska vara extra försiktig med och grilla så att hamburgarna blir genomstekta. Erik Eriksson säger att den mer ”moderna” tillagningen med blodiga hamburgare inte är någon bra idé om man vill undvika att bli sjuk.

Drick inte opastöriserad mjölk

En annan samhällstrend som kan leda till magsjuka är barn som dricker opastöriserad mjölk på bondgårdar, säger Erik Eriksson.

– Det är lite romantiskt. Man får komma in och kolla på korna och så ska de visa barnen att man kan ta mjölk direkt från tanken. Då kan den innehålla bakterier som man blir sjuk av – det är därför man pastöriserar mjölk.

Följ ämnen i artikeln