Det väntas Google avslöja i kväll

Publicerad 2023-05-10

Googles vd Sundar Pichai.

AI-utmanaren Bard och nya produkter.

Google öppnar sin årliga utvecklarmässa med en presskonferens.

Här är några av förväntningarna inför kvällen.

I kväll avslöjar Google några av sina hemligheter inför framtiden.

AI-textroboten Bard, nya telefoner och en surfplatta är några av de största ämnena när företaget öppnar sin årliga utvecklarmässa Google I/O.

Vid klockan 19.00 svensk tid rullar kamerorna i gång för en direktsänd presskonferens från Kalifornien, USA.

AI-utmanaren

AI är på tapeten, har nog många sagt de senaste månaderna. Sedan företaget OpenAI lanserade textroboten ChatGPT i november har många börjat använda sig av AI-teknik. Och Google har också öppnat upp verksamhet i området.

Under presskonferensen väntas mycket kretsa kring just artificiell intelligens och nya textroboten Bard. Den har redan lanserats i mindre skala som ett ”experiment” och har hunnit fått kritik från flera håll.

Google är vilsna och månader efter sina konkurrenter inom AI, menar Mark Hachman på tidningen PC World.

”Googles approach verkar ganska nedtonad. Företaget tycks för tillfället nöja sig med att bara vara med i leken.”

Företaget har också varit i hetluften för att ha använt sig av svenska nazistiska sajten Nordfront för att mata roboten med information. Dessutom verkar chattroboten ha problem med ”farliga påståenden”, enligt Googles egna AI-forskare. I mars rekommenderade två av dem att Bard-lanseringen skulle stoppas på grund av det.

Textroboten Bard lär stå i fokus under presskonferensen.

Världspremiärer

Frånsett AI tros ett flertal produkter visas upp för första gången, och det lär komma ny information om det senaste utvecklingen av operativsystemet Android 14.

Enligt sajten M3 kommer det kunna bli världspremiär för mobiltelefonen Pixel Fold. Som namnet antyder är det en vikbar smarttelefon, som ska försöka konkurrera med Samsungs vikbara telefon Galaxy Z Flip.

Även den ”budgettelefonen” Pixel 7a lär debutera, skriver Tech Crunch.

Vid förra årets mässa meddelade företaget att man arbetade på sin första surfplatta, Pixel Tablet, som förväntas vara redo för att släppas i samband med kvällens event.