Trump och Putin vill inget hellre än att bli jättekompisar

Det nya kalla kriget mellan USA och Ryssland är ett högst motvilligt sådant.

Presidenterna Trump och Putin vill inget hellre än att bli jättekompisar, men hindras av den amerikanska kongressen och Rysslands stolthet.

Presidenterna Putin och Trump vill inget hellre än att bli jättekompisar, men hindras av den amerikanska kongressen – och Rysslands stolthet.

Att utvisa flera av USA:s diplomater är på många sätt en extrem åtgärd från Putin. Man skulle kunna tro att han och Trump är rejält på krigsstigen.

Paradoxalt är det precis tvärtom.

När jag på plats bevakade G20-mötet i Hamburg i början på juli var det väldigt tydligt hur bra Putin och Trump kom överens. Det var deras första möte och var tänkt att pågå i 30 minuter. Istället pratade de i över två timmar. Senare kom det fram att de två haft ytterligare en tête-à-tête samma kväll. Hela deras kroppsspråk utstrålade kompisskap.

Skulle kunna bli ett radarpar – men hindras

Om Trump och Putin ensamma fick bestämma skulle relationerna mellan USA och Ryssland på rekordtid genomgå en dramatisk förbättring. De två skulle kunna bli ett radarpar i världspolitiken.

De hindras av det faktum att Ryssland av den amerikanska underrättelsetjänsten anklagas för att ha försökt påverka utgången av det amerikanska presidentvalet i Trumps favör.

President Trump har hela tiden försökt bagatellisera den ryska inblandningen och hans egen kampanjs eventuella samarbete med Ryssland. Han kallar det fejk news. Han sparkade FBI-chefen i ett försök att hindra fortsatt utredning. Trump har egoistiska skäl för detta. Han vill inte att hans valseger ska kunna ifrågasättas. Men istället för att försvinna har Rysslandsspåret dragit Trump allt djupare ner i dyn. Nu är hans egen familj indragen i skandalen.

Trump vågar inte lägga in veto

Trumps republikanska partivänner och demokraterna är normalt som hund och katt. Utom i ett fall. När det gäller Rysslands inblandning i presidentvalet har det lyckats samla sig till en unik enighet. Både senaten och representanthuset röstade nyligen med förkrossande majoritet igenom ett nytt paket av ekonomiska sanktioner mot Ryssland. I senaten var det bara två röster emot. I representanthuset bara tre.

Oavsett politisk färg anser amerikanska politiker uppenbarligen att det är oerhört allvarligt att en fientlig, främmande nation försöker påverka deras demokratiska val.

Donald Trump skulle helst av allt vilja lägga in sitt veto mot sanktionerna men han vågar inte. Då riskerar han att kongressen med en lika förkrossande majoritet övertrumfar hans veto.

Mot sin vilja tvingas Trump sannolikt att underteckna sanktionerna.

Putin utvisar diplomater – mot sin vilja

Det är också mot sin vilja som president Vladimir Putin nu utvisar en hel drös amerikanska diplomater. Men han kan inte gärna lämna de nya amerikanska sanktionerna obesvarade. I så fall skulle han uppfattas som svag och Rysslands nationella stolthet skulle såras.

Bland det sista förre presidenten Barack Obama gjorde var att utvisa 35 ryska diplomater för inblandningen i presidentvalet. Den gången lät Putin bli att svara i hopp om att det skulle belönas av Trump med islossning gentemot Ryssland. Putin är den som har mest att vinna på förbättrade relationer. Han vill bli av med de sanktioner som infördes som straff för annekteringen av Krim från Ukraina.

När Trump inte kan leverera måste Putin svara

Men alla utredningar om Rysslands inblandning har tvingat Trump att ligga lågt och inte genomföra de förbättrade relationerna med Ryssland som han utlovade i valrörelsen. Han vill men kan inte bli för bra kompis med Putin. När Trump inte kan leverera måste Putin svara.

Så de två ledarna tvingas mot sin vilja att blåsa nytt liv i kalla kriget.

Men var så säker. Så fort chansen ges kommer både Trump och Putin att försöka gräva ner stridsyxan.