Onanerade framför 15-åring på pendeltåg

Publicerad 2017-06-19

Flickan blev sexuellt ofredad när hon tog tåget.

En man på tåget drog fram sitt könsorgan och började onanera framför den 15-åriga flickan.

Innan flickan lämnade platsen fotograferade hon mannen – nu ska ärendet utredas av polisen.

I lördags tog en 15-årig flicka pendeltåget från Södertälje centrum till Stockholm vid 18.30-tiden. Hon satte sig längst bak i en av tågets vagnar, snett emot henne satt en man. När tåget passerat Östertälje tog han plötsligt fram sitt könsorgan och börjande onanera framför flickan som blev chockad.

– Det är inget normalt beteende, hon tog en bild och flyttade på sig, säger 15-åringens pappa.

Hon ringde honom strax därefter och berättade vad som hänt.

– Jag blev arg och upprörd. Hon ska kunna åka pendeltåg utan att bli sexuellt ofredad.

Fick ta bort inlägget

Han gjorde en polisanmälan direkt. Dessutom la han ut bilden flickan tog på sin Facebooksida. Bilden fick stor spridning.

– Det blev större än jag hade trott, jag la ut den för att jag behövde ett namn till polisanmälan.

Flera spekulerade om mannens identitet. Till slut tog han bort inlägget.

– Det började spåra ur. Det var inte det syftet jag hade, jag ville bara komplettera polisanmälan – inte att det skulle skapas en medborgargarde.

15-åringen ska under omständigheterna må bra.

”Kommer att hållas förhör”

Tove Sparf, inspektör och utredare på ungdomsgruppen hos polisen, säger att händelsen är rubricerad som sexuellt ofredande.

– Ärendet har inte lagts på en handläggare än men det är en skyndsam handläggning då hon är under 18 år. I nuläget har vi en som kan misstänkas för det här, det är den lägsta misstankegraden, säger hon och fortsätter:

– Det krävs lite mer utredningsåtgärder och ytterligare bevis för att höja upp misstankegraden. Det kommer att hållas förhör.

Polisen i övrigt är fåordiga gällande bilden och huruvida den har hjälpt dem i fallet. Tove Sparf anser att det är på gott och ont när det läggs ut efterlysningar på sociala medier.

– Det är väl bra att man kan hitta personen via nätet men sen vet jag inte i vilken utsträckning. Man får ta hänsyn till alla inblandade, både den misstänkte och den målsägande.

Följ ämnen i artikeln