Live

Aftonbladet Direkt

  • Fastnålat inlägg

    Man död i arbetsplatsolycka: "Stort misslyckande"

    25 maj 09.14
    Martin Palmborg

    Under fredagskvällen utförde en man underhållsarbete i Kirunagruvan när han föll från en ställning.

    Senare samma kväll meddelade polisen att han dött och de har nu inlett en förundersökning gällande arbetsplatsolycka och vållande till annans död.

    Även gruvbolaget utreder olyckan.

    – Det är tunga tankar idag. Det här är det värsta som kan hända oss och det är ett stort misslyckande, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg till P4 Norrbotten och fortsätter:

    – Vi har haft kontakt med anhöriga och kommer att erbjuda dem krishjälp om de så önskar.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • Mattias Kjellman
    11 min

    Man knivhuggen – gärningsman trängde sig in i trapphus

    En man i 50-årsåldern blev knivhuggen i låret sent på tisdagskvällen i Göteborg.

    Mannen var påväg in genom dörren till sitt trapphus när en annan man i 40-årsåldern trängde sig in.

    – Då blev det tjafs och gärningsmannen knivhugger målsägaren i benet bakifrån. Enligt målsägaren verkade gärningsmannen vara påverkad, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

    Polisen larmades till platsen strax innan 23.30 och den skadade mannen fördes till ambulans med sjukhus. Han var vaken och talbar. 

    – Vi vet vem den misstänkte gärningsmannen är och sökte efter honom på de lokala pubarna bland annat. Men vi har ännu inte gripit honom, säger Thomas Fuxborg.

  • Trifeh Amini
    30 min

    Tonåring föll från skoltak

    En tonåring föll under tisdagskvällen ner från ett skoltak i Flen.

    Tonåringen har förts till sjukhus och läget bedömdes initialt som allvarligt.

    Ambulanspersonalen kontaktade polisen som kommer inleda en förundersökning gällande vållande till kroppsskada för att utreda olyckan. Det finns ingen misstänkt för något brott.

  • TT
    08.08

    Norges största pensionsfond dumpar Caterpillar

    Norges största pensionsfond KLP har sålt hela sitt innehav i amerikanska Caterpillar. Det handlar om aktier och obligationer för 728 miljoner norska kronor, enligt Kiran Aziz, KLP:s investeringschef.

    KLP motiverar beslutet med att Caterpillars maskiner används för att förstöra palestinska bostäder och infrastruktur ”för att bana väg för israeliska bosättningar”.

    Investeringschefen hänvisar även till att utrustning från Caterpillar används av den israeliska försvarsmakten.

    Den Oslobaserade fonden förvaltar tillgångar för omkring 100 miljarder dollar (motsvarande 1 050 miljarder kronor).

  • Mattias Kjellman
    08.03

    Opinionsvändningen: Fler positiva till regeringen

    Enligt en ny opinionsmätning så tycker fler att regeringen gör ett bra jobb. Det rapporterar SVT.

    Opinionsinstitutet Verian har undersökt vad allmänheten anser om regeringens arbete och resultatet är positivare än tidigare mätningar.

    Enligt juni-mätningen är det fler som tycker att regeringen gör ett bra arbete än vad det är som tycker det inte sköter sig.

    – Alla mätningar fram till nu har varit negativa för regeringen. Nu märker man en ganska markant skillnad, säger Per Söderpalm på Verian, till SVT.

  • Trifeh Amini
    08.01

    Misstänkt grovt brott vid skola i Västerås

    Polisen larmades till ett område i närheten av Rudbeckianska gymnasiet i Västerås under onsdagsnatten. Platsen har nu spärrats av och polisen misstänker att ett grovt brott har begåtts.

    Det genomförs nu en teknisk undersökning på platsen.

    Enligt polisen har insatsen inget med skolan att göra och avspärrningen ska inte påverka skolans verksamhet.

  • TT
    07.55

    Kristersson: Ingen vårdkris

    Det är ett svårt läge för sjukvården, men det är ingen kris, tycker statsminister Ulf Kristersson (M).

    – Jag tror att vi kommer att klara den här perioden, men det har varit tufft, säger han i Almedalen till SVT.

    Problemen beror främst på inflationen, enligt statsministern, och han påtalar att regeringen skjutit till pengar i vårändringsbudgeten.

    – Sammantaget skulle jag säga att svensk sjukvård fungerar väl.

  • TT
    07.55

    Sis-anställd bröt armen av tvångsvårdad flicka

    Statens institutionsstyrelse Sis har tvingats stänga ett hem för tvångsvård i Långanäs efter uppgifter om våld från personalen. Nu uppdagas grövre överträdelser om en anställd som tidigare utretts av polisen för grova våldsbrott. Arkivbild.
    Statens institutionsstyrelse Sis har tvingats stänga ett hem för tvångsvård i Långanäs efter uppgifter om våld från personalen. Nu uppdagas grövre överträdelser om en anställd som tidigare utretts av polisen för grova våldsbrott. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

    En anställd på Sis-hemmet i Långanäs bröt armen på en tvångsvårdad flicka under ett våldsamt ingripande. Den anställde har tidigare utretts för grov misshandel.

    Två avdelningar på Sis-hemmet i Långanäs i Eksjö kommun har nyligen stängts ned av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), och personal utreds för att ha utsatt barnen för grovt våld. En flicka ska exempelvis ha blivit strypt och fått märken på hals och kring ögon.

    Nu kommer fler detaljerade uppgifter om en tvångsvårdad flicka som ska ha fått armen bruten av en anställd som tidigare utretts för både grov misshandel och hemfridsbrott. Det rapporterar Sveriges Radio.

    – Det här är inget som vi har känt till och det är ju beklagligt om det är så att den här anställda har ett förflutet som är på det här sättet, säger Ludwig Vinterdag, enhetschef och ställföreträdande institutionschef på Långanäs till SR.

    Vid en anställning ska ett utdrag ur belastningsregister göras, men om personen friats som i det här fallet syns ingenting. Den anställde utreds av polisen och är nu arbetsbefriad.

  • Mattias Kjellman
    07.45

    Indiens premiärminister ska besöka Putin

    Indiens premiärminister Narendra Modi kommer att besöka Ryssland för första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det rapporterar CNN.

    Besöket är enligt CNN ett tecken på de växande relationen mellan de två länderna – trots Indiens nära relation med Washington.

    – Jag kan bekräfta att vi förbereder ett besök av Indiens premiärminister. Jag kan inte säga något om datumen ännu, eftersom datumen meddelas av parterna i samförstånd. Men vi förbereder oss aktivt. Och detta besök kommer att hända, säger Kremls talesperson Yuri Ushakov, enligt Rysslands statliga nyhetsbyrå TASS.

  • TT
    06.48

    Skydd mot värmeböljor brådskar: "Ny problematik"

    Dagarna med värmebölja har blivit fler och antalet väntas försätta öka. Arkivbild.
    Dagarna med värmebölja har blivit fler och antalet väntas försätta öka. Arkivbild. Foto: Erik Johansen/NTB/TT

    En värmebölja har dragit in över landet och allt pekar på att de kommer att bli fler framöver. I Stockholm kan det handla om 60 dagar med värmebölja vid seklets slut.

    Det påverkar hela samhället och ställer krav på anpassning.

    – Problematiken kring värme är ganska ny för oss i Sverige. Vi har varit vana att planera vårt samhälle för svår kyla, inte värme. Nu behöver vi tänka om, säger Martina Söderström, divisionschef på konsultbolaget Sweco.

    Forskning visar att värmeböljor kommer att bli vanligare och mer intensiva till följd av klimatförändringen. Behovet av skydd brådskar, enligt Sweco som i en ny rapport analyserat värmen i 24 europeiska storstäder.

    Rekordvarma 2018 hade Stockholm 25 dagar med värmebölja enligt definitionen ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader minst 5 dagar i sträck”. Men 2100 riskerar staden att ha ytterligare 37 dagar – en ökning med 150 procent. I Köpenhamn kan antalet dagar med värmebölja öka med 160 procent.

  • Mattias Kjellman
    06.36

    Ordningsvakt misshandlad – en person gripen

    En ordningsvakt blev misshandlad i Göteborg under natten till onsdagen.

    Larmet inkom till polisen vid 01-tiden och misshandeln ska ha ägt rum på en krog i centrala Göteborg.

    – Han blev nedslagen och tappade medvetandet. Det fanns vittnen till misshandel som såg var de misstänkta flydde, säger Thomas Fuxborg, polisen presstalesperson.

    Enligt polisen blev ordningsvakten nedslagen till marken av fyra män. Han blev sparkad och slagen i huvudet när han låg ner på marken.

    Ordningsvakten fördes med ambulans till sjukhus.

    Polis kunde senare under natten gripa fyra män i närområdet som är misstänkta för misshandel alternativt grov misshandel.

  • TT
    06.19

    WHO: En tredjedel av vuxna rör sig för lite

    Nästan en tredjedel av alla vuxna globalt når inte upp till WHO:s rekommenderade nivå av fysisk aktivitet. Arkivbild.
    Nästan en tredjedel av alla vuxna globalt når inte upp till WHO:s rekommenderade nivå av fysisk aktivitet. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT

    Nästan en tredjedel, 31 procent, av alla vuxna världen över är för stillasittande, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

    Omkring 1,8 miljarder människor nådde inte upp till de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet 2022 enligt rapporten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

    Därmed ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer, enligt WHO.

    WHO rekommenderar minst 150 minuter fysisk aktivitet av måttlig intensitet, eller 75 minuter av högintensiv fysisk aktivitet, i veckan.

    Sedan 2010 har andelen av de som tränar mindre än vad som rekommenderas ökat med fem procentenheter. Om trenden håller i sig väntas nivåerna av stillasittande ha nått till 35 procent år 2030.

  • Mattias Kjellman
    05.59

    Stor risk för skogsbrand

    Risken för bränder är stor under onsdagen
    Risken för bränder är stor under onsdagen Foto: SMHI

    SMHI har utfärdat en varning om risk för skogsbrand – i ett område som sträcker sig från Nordöstra Götaland, över stora delar av Svealand och upp till sydvästra Norrland.

    Brandrisken i skog och mark är stor eller mycket stor. Lokalt är risken "extremt stor".

    SMHI skriver på sin hemsida att "stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud".

  • TT
    05.04

    Austin och Belousov i samtal

    USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Rysslands försvarsminister Andrej Belousov pratade i telefon på tisdagen, uppger båda ländernas försvarsdepartement.

    Austin betonade vikten av att upprätthålla kommunikationsvägar trots Rysslands anfallskrig mot Ukraina, enligt Pentagons talesperson Pat Ryder. Enligt Ryssland skedde samtalet på USA:s initiativ.

    Belousov ersatte Sergej Sjojgu i maj. Senast Austin talade med Sjojgu var i mars 2023.

  • TT
    04.39

    Miljonsatsar på svenska rovdjur

    Världsnaturfonden, WWF, satsar stora pengar på svenska rovdjur. Totalt ska 3,6 miljoner kronor delas ut till projekt som satsar på forskning, innovation och ökad kunskap. Det är tredje året i rad som en liknande satsning görs.

    Bland annat ska en ”rovdjursskola” utvecklas för att öka rovdjurskunskapen hos barn. Ett annat projekt ska utveckla en drönare som kan varna tamdjursägare för att på sikt minska antalet rovdjursangrepp.

    ”Målet med satsningen är att bidra till livskraftiga rovdjursstammar och en rovdjursförvaltning som är långsiktig och förutsägbar. Vi vill att arbetet fortsätter för att både människor och stora rovdjur ska kunna må bra och leva tillsammans”, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

  • TT
    04.08

    Ryssland och Ukraina bytte fångar

    90 ukrainare fick återvända hem. Bild från ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs Telegramkanal.
    90 ukrainare fick återvända hem. Bild från ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs Telegramkanal. Foto: Volodymyr Zelenskyjs telegramkanal via AFP/TT

    Ukraina och Ryssland uppger att ett större fångutbyte genomfördes under tisdagen. 90 krigsfångar från varje sida har släppts.

    Länderna har genomfört över 50 fångutväxlingar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. Fångutväxlingen har förhandlats fram av Förenade Arabemiraten.

    – Som utlovat arbetar vi för att få tillbaka alla hem till Ukraina från ryskt fångenskap. Varenda en av dem, säger ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.



 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

  • 22 juni19.27

    Är det intressant att vi läsare får veta priset per person för en midsommarfest bara för att det gäller hos en influencer?

    Läsvärde?

    /BTh

    bernt_thuresson53

    Hej Bernt! Vi har väldigt många läsare med väldigt olika intressen – och tur är väl det! Av vår statistik att döma var det många som ville läsa den igår. 😄

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.25

    Har ni någon statistik på skjutningar, sprängningar m.m. i år? Jag tycker att jag har läst om nya varje morgon :-(

    Ha en bra dag alla.

    Staffan V.

    Hej! Polisen för statistik över det, som du hittar här! Sen gör vi då och då också sammanställningar över t.ex. dödsskjutningar. Hittills i år har 18 personer skjutits ihjäl, så antalet har minskat jämfört med förra året. Men jämfört med våra grannländer ligger det fortfarande på en hög nivå.

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.22

    Hur har det gått för han som föll från byggställning 20m i Södertälje?

    tommy

    Hej! Enligt polisen ska personen ha fått allvarliga skador i olyckan, men vi har inte fått någon mer information sedan dess.

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.21

    Hur kommer jag in på Aftonbladet Plus. Jag har betalat men vet inte hur jag kommer in. Jag söker en speciell artikel. Hälsningar

    wdb

    Hej! För att läsa plusartiklarna behöver du vara inloggad, och du loggar in med din mejladress och lösenord. Om det inte löser sig kan du ringa vår kundtjänst på 08–725 20 70. De nås på vardagar.

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.19

    Har man hittat pojken som försvann i november från sitt jobb? Någonstans vid Skellefteå. Har försvann med en bil.

    bosse_danielsson_bd

    Hej! Nej tyvärr inte. En större sökinsats genomfördes bland annat i maj, men utan resultat. 💔

    Amanda Hällsten

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.