Tränaren om mördade 25-åringen: Var som en storebror för alla

Oro i Kalmar efter veckor av våld

Uppdaterad 2022-03-27 | Publicerad 2022-03-12

Två mord, ett mordförsök och flera skottlossningar. Den senaste månaden har Kalmar skakats av en kraftig våldsvåg.

På fotbollsföreningen Färjestadens GoIF sörjer medlemmar och tränare det senaste offret – en 25-årig fotbollsspelare.

– Han var ett otroligt Färjestadshjärta, säger Filip Wolf Ahlquist, tränare och kanslist Färjestadens GoIF , med tårar i ögonen.

En tonårskille i röd fotbollströja lyfter en guldpokal och kysser den. Året är 2017 och tillsammans med sitt älskade lag, Färjestadens GoIF, har han precis vunnit Öland cup.

Idag finns bara minnet kvar av den unge fotbollstalangen – han är det senaste offret i våldsvågen som drabbat Kalmar.

– Jag kan fortfarande inte fatta det. Man är i någon slags chock, säger Filip Wolf Ahlquist fotbollstränare och vän till den skjutne 25-åringen.

Den 25-årige mannen spelade tidigare fotboll i Färjestadens GoIF.

Mannen började spela fotboll hos Färjestadens GoIF på Öland när han var 10 år gammal och har gjort ett djupt avtryck hos både ledare och medlemmar.

– Han var en storebror. En fin storebror – en sådan som man vill ha, säger Roger Bernhardsson, ordförande för herrsektionen.

Om någon var ny i laget brukade spelaren sätta sig bredvid honom. Om någon stod ensam och sparkade boll på planen stack han ut och lirade med honom. När a-laget hade en generationsväxling tog spelaren på sig att stötta de yngre som flyttats upp.

– Det var inget ansvar vi lade på honom. Han tog på sig det själv, säger Roger Bernhardsson.

”Skönt att uttrycka sina känslor”

Dessutom hade 25-åringen en humor som smittade av sig, fortsätter Roger Bernhardsson.

– Ibland om man kommer hit vid sjutiden i januari, när det är kallt, så är det inte alltid så himla roligt. Då vände han den känslan genom att dra ett skämt, säger han.

I veckan höll föreningen en minnesstund för spelaren. Trots att spelaren hade bytt klubblag för dryg ett år sedan fanns det ett stort behov av att minnas och sörja tillsammans.

– Det var skönt att få komma hit och uttrycka sina känslor tillsammans. Jag blir berörd själv när jag pratar om det, säger Filip Wolf Ahlquist.

Han berättar att spelaren inte bara var kamratlig på planen. Han ska också ha varit genuint mån om andra.

– När man träffade honom frågade han alltid hur det var – inte bara för att – utan för att han verkligen brydde sig, säger säger Filip Wolf Ahlquist.

Blommor vid den unge mannens minnesplats.

”Polisen softar för mycket”

En knapp månad tidigare, den 11 februari, inträffade ett annat liknande mord i Kalmar. En 22-årig man sköts ihjäl utomhus, nära Kattrumpan.

Aftonbladet har pratat med en nära vän till den mördade 22-åringen. Mannen, som vill vara anonym, berättar att 22-åringen var väldigt omtyckt.

– Det är för jävligt. Han hade inte fiender eller skyldig pengar. Det var ren avundsjuka. Det kom över 500 personer på hans begravning. Det kom folk från olika delar av Sverige, säger han och fortsätter:

– Livet kommer aldrig vara det samma. Det är väldigt tomt.

Vännen är kritisk till polisens utredningsarbete och menar att det är en förhastad slutsats att det skulle handla om knarkpengar. Han tycker att polisen behöver intensifiera sitt arbete för att stoppa våldsvågen.

– De har softat för mycket och druckit sin Loka citron. Om jag ska vara ärlig så måste de börja kolla id på fler folk, annars så kommer de hitta fler kroppar, säger han.

Kvinnan som besöker minnesplatsen vill vara anonym. Hon berättar att hon hörde mordet. ”Jag hörde skott. Jag tror det var tre skott.”

Oro bland Kalmarbor

Boende Aftonbladet pratat med i Kalmar är förvånade över de senaste veckornas våldsvåg.

– Det är hemskt att det har kommit till Kalmar. Jag tyckte det var så skönt att flytta hit från en större stad. Då tänkte jag ”Nu kan man gå hem själv på kvällarna”, säger Kristina Österberg.

Hennes känsla är att det är brist på vuxna förebilder för unga. Dessutom finns det för få fritidsgårdar kvar, menar Kristina Österberg. Hon tror att våldsvågen bara har börjat.

Det befarar även den före detta krögaren Mikael Johansson.

”Hemskt”, så beskriver de båda Kalmarborna Kristina Österberg och Mikael Johansson den senaste månadens våldsvåg i deras hemort. De är båda förvånade över det ökade våldet.

– Det är hemskt. De verkar vara ganska säkra på att skjuta här – om man jämför med Göteborg, Stockholm och Malmö. Här har de skjutit fem gånger och dödat två personer, säger Mikael Johansson.

I 27 år var Mikael Johansson krögare i Kalmar och under 17 år drev han dessutom en nattklubb. Han kan inte minnas att det har varit så grovt våld i staden tidigare.

– Under de 17 åren var det bara ett knivslagsmål på nattklubben. Det var en som fick en kniv i ryggen. Det var det värsta, säger Mikael Johansson.

Följ ämnen i artikeln