Friska lurar sig förbi kön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-27

Smittskyddsläkaren: Vi vaccinerar allt som rör sig

I Västernorrland är vaccinet slut.

I Småland lurar sig friska före i kön.

Men på vårdcentralen vid Odenplan i Stockholm säger smittskyddsläkaren:

– Vi vaccinerar allt som rör sig.

”alla får” Vårdcentralen vid Odenplan i Stockholm är redan klar med sina riskgrupper. ”Vi kör allmän vaccination”, säger smittskyddsläkaren Jens Lunnergård.

Hur massvaccinationen mot svininfluensa ska skötas har planerats i månader. Tanken var att vaccinet först skulle nå riskgrupper- na och därefter övriga – oberoende av var man bor.

Skandalvaccinering

Men redan nu visar sig orättvisorna vara stora – inte bara mellan olika delar av landet, men även inom enskilda landsting.

I Småland blev det skandal när en mottagning Växjö anklagades för att ha vaccinerat personer som inte tillhör någon av riskgrupperna.

I Västernorrland, Norrbotten och Dalarna är vaccinet mycket begränsat eller slut.

Och även i Stockholms län finns vaccinationsmottagningar, exempelvis i Upplands-Bro, som tvingats stänga på grund av brist på vaccin.

Finns till alla

Trots det tycks vissa vårdcentraler kunna gödsla med sprutorna. Aftonbladet möter trebarnsfamiljen Widén-Svensson på privata vårdcentralen Familjeläkargruppen vid Odenplan i Stockholm. Alla utom minstingen Gusten, 7 månader, har fått vaccinera sig – trots att de inte tillhör någon av riskgrupperna.

– Det gick jättebra, säger pappa Arvid Svensson.

Riskgrupper färdiga

Vårdcentralens ansvarige smittskyddsläkare Jens Lunnergård säger att det inte är konstigt att det skiljer sig åt mellan olika ställen.

– Vi kör allmän vaccination och vaccinerar allt som rör sig. Vi har vaccinerat undan våra riskgrupper redan.

Martin Holmberg på Socialstyrelsens smittskyddsenhet är förvånad:

– Det är konstigt om alla vårdcentraler inom samma landsting inte har fått samma förhållningsregler, säger han.

Stockholms läns landsting uppger dock att alla vårdcentraler har fått samma rekommendationer.

– I det här fallet har man i så fall inte följt de anvisningar som Socialstyrelsen och landstinget satt upp. Stockholm har tilldelats doser som endast ska räcka till riskgrupperna, säger Henrik Almkvist, chefsläkare på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Han har dock inga invändningar mot vårdcentraler som delar ut vaccin som blivit över efter att riskgrupperna vaccinerats.

Skärper rutinerna

Det har däremot Arne Runehagen smittskyddsläkare i Kronoberg som precis tampats med Växjöskandalen.

– Vi gör inte så. Vi skärper våra rutiner nu så att det inte blir djungelns lag, säger han.

Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten, håller med:

– Om en vårdcentral har vaccinerat sina riskgrupper är det väl självklart så att man solidariskt delar med sig av vaccinet till de andra vårdcentralerna som inte hunnit så långt.

Läs mer:

KAOSET

Finns inga kontroller

Landstingen har ingen möjlighet att kontrollera det som personerna i vaccinationskön uppger om sin hälsa. I Småland blev det skandal när det visade sig att en mottagning utanför Växjö vaccinerat friska personer.

På vissa ställen vaccineras alla

Trots att Socialstyrelsen rekommenderar att riskgrupperna ska vaccineras först finns enskilda vårdcentraler som redan satt igång med att vaccinera alla.

Oklart vilka som tillhör riskgrupperna

Olika vårdcentraler bedömer olika, visar Aftonbladets rundringning Vissa vårdcentraler håller hårt på Socialstyrelsens definition och prioriterar exempelvis inte personer med normal diabetes eller lätt astma. Andra låter patienterna själva bedöma om de räknar sig som kroniskt sjuka.

Var du bor spelar roll

Vaccination av riskgrupper, gravida och vårdpersonal pågår i hela landet. Vissa landsting har dock slut på vaccin just nu och tvingas göra avbrott i vaccinationen.

När allmänheten ska börja vaccineras skiljer stort mellan landstingen. Kalmar kommer inte igång med allmän vaccination förrän i mitten av december, enligt planeringen.

Paula Amin, 43, med sonen Robin, 7.

”Lite obehagligt”

pi">  Oron för influensavaccinets biverkningar märks tydligt när Aftonbladet pratar med föräldrar i Rosengårds centrum i Malmö.

–?Nej, jag tänker inte vaccinera min son. Det kommer ju influensor varje år så det känns rätt överdrivet. Dessutom är det lite obehagligt, man vet inte vad det är i de där sprutorna. Fast jag har faktiskt vaccinerat mig själv, i och med att jag inte har någon som kan ta hand om min son om jag skulle bli sjuk, säger Paula Amin, 43, med sonen Robin, 7.

Följ ämnen i artikeln