Trädgårdsexpertens bästa knep

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-06

Så räddar du trädgården i värmen

Visst är det härligt med sommarens soliga dagar?

Men, våra trädgårdar är törstiga. Här får du trädgårdexperten Ylva Landerholms tips på hur du håller växterna skönt gröna.

Gräsmattan: Upp med klipphöjden! Nu ska det inte vara några fyra centimeter utan grässtråna ska vara åtminstone sex centimeter långa så att de skuggar sig själva och på så sätt behåller fukten.

Perenner, buskar och fruktträd som är satta under våren 2009 ska vattnas rejält cirka var fjärde dag.

Äldre växter ska knappt vattnas. Tips: Ha is i magen om du ser att det slokar. Vänta till morgonen därpå och se om växterna har repat sig innan du vattnar. Många växter slokar nämligen på dagen men blir piggare på kvällen.

Sådant som ska skördas ska man vattna rejält med slang eller spridare ungefär en gång i veckan. Mest känsligt är potatis, vinbär och hallon.

Prydnadsväxter är prio två.

Ska du resa bort?

Ska du resa bort över helgen? Börja vattna urnor, amplar och växter som är satta under våren rejält redan kvällen innan du ska åka. Duscha över dem med slangen så att du har ett blött bladverk. När det är så här pass torrt behöver man inte vara orolig för svamp. Vattna samma växter igen på morgonen innan du åker.

Om du ska vara borta längre: Vattna alla nysatta växter plus urnor, amplar och sådant som ska skördas ordentligt. Klipp gräsmattan så att stråna är sex centimeter. Då har du gjort allt du kan för att ge din trädgård bästa förutsättningar att klara sig fint.

Tips: Gå en liten klipp- och plockrunda där du ansar bort halvvissna syrener och penséer. På så sätt skriker det inte semester om din trädgård och du minskar risken för inbrott.

Till sist: Njut av att det är så lite ohyra i år, knappt några sniglar alls! Det kan vi tacka den kalla våren och det varma vädret vi har nu för.

Följ ämnen i artikeln