"Mamma, tänk om planet kraschar"

Publicerad 2014-07-24

Miguel, 11, vägrade släppa taget om sin mamma Samira innan han gick ombord på MH17.

– Mamma, tänk om planet kraschar?

Två timmar senare var pojken och de övriga 296 passagerarna döda.

Här är berättelsen om tre personer som miste livet den ödesdigra julidagen.

Det är kvällen före den efterlängtade resan till mormor i Bali. Miguel Panduwinata är en gladlynt och resvan elvaåring. Lata dagar med surfing och jetski på paradisön ligger framför honom men Miguel är orolig och ställer frågor om döden och Gud till sin mamma.

– Hur skulle du välja att dö? Vad skulle hända med min kropp om jag blev begravd? Skulle jag inte känna något, därför att våra själar gå tillbaka till Gud?

Samira funderade vad det här handlade om. Samira intalade sig själv oron handlade om att han kommer sakna henne.

När det är läggdags slog Miguel armarna om sin mamma Samira och vägrade släppa taget. Hon stannade i pojkens säng för att lugna honom och höll om sonen hela natten. Flyget skulle lyfta klockan 12.14 dagen efter mot Kuala Lumpur. Ingen av de 298 passagerarna överlevde den våldsamma kraschen.

Kramades en sista gång

Torsdagen den 17 juli tog Samira och Miguel och storebror Shaka, 19, tåget mot flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam. De skrattade och skämtade, den sorgsna stämningen var som bortblåst. Shaka lovade att hålla ett öga på sin lillebror. Den tredje brodern, Mika, 16, hade inte lyckats få plats på det fullbokade planet och skulle resa mot Bali dagen därpå.

Samira följde sina söner till passkontrollen och kramade om dem. Hon anade inte att det var sista gången hon såg dem i livet.

Delade middagar via Skype

Kärlek lockade Willem Grootscholten till Bali. 53-åringen sålde sitt hus i Holland för att starta ett nytt liv tillsammans med Christine som driver ett vandrarhem på Bali. De träffades av en slump under en resa till Indonesien. Det var kärlek vid första ögonkastet.

Paret höll kontakt via internet och förhållandet växte sig allt starkare. De delade middagar via Skype. I maj åkte Willem till Bali för att överraska Christine på hennes födelsedag. De bestämde sig för att spendera resten av livet tillsammans, Willem skulle bara resa hem för att ordna upp ett par praktiska saker i Holland. Deras gemensamma liv skulle börja om två månader. Men kyssen på flygplatsen skulle bli deras sista.

Miguel ville inte släppa sin mamma

Willem var överlycklig när han åkte mot Schiphol den 17 juli. Han ringde upp Christine för ett sista samtal på Skype. Han var så exalterad att han började dansa.

– Vi kommer vara tillsammans för alltid!

Samira och hennes söner närmade sig passkontrollen. Men Miguel vägrade släppa greppet om sin mamma.

– Mamma jag kommer sakna dig. Vad kommer hända om flygplanet kraschar?

– Säg inte så, allt kommer bli okej, sa hon och kramade sonen. 

Sönerna tog farväl av sin mamma men Miguel ville inte släppa sin mamma med blicken.

Två timmar kvar i livet

Pojkarna hade drygt två timmar kvar i livet då de skiljdes från Samira. Den 11 timmar och 45 minuter långa flygresan varade bara i två timmar. Samtliga 298 passagerare omkom när planet träffades av luftvärnsrobot. Willem, Shaka och Miguel var tre av dem.

Samira stod i en klädbutik när telefonen ringde. Den chockade väninnan skrek rakt ut; planet har kraschat.

Samira lyckades ta sig hem innan hon svimmade. Nu brottas hon med tankar som "varför" och funderar över hur hennes pojke kunder känna på sig att hans tid på jorden rann ut.

– Jag skulle ha lyssnat på honom. Hur kunde han veta?