Emelie, 27: Jag kräks av smärta hela tiden

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-03-07

I mars uppmärksammas den svåra kvinnosjukdomen endometrios

”Jag kände en sådan lättnad när en läkare tog mig på allvar och kunde förklara vad jag led av”, säger Emelie Back.

Var tionde kvinna lider av endometrios.

Sjukdomen är obotlig – och väldigt få vet att den finns.

– Det har förstört mitt liv. Jag kräks av smärta hela tiden, säger Emelie Back, 27.

Mars är internationella endometriosmånaden. Syftet är att väcka uppmärksamhet för en sjukdom som var tionde kvinna i fertil ålder lider av, men som få känner till. Målet är att endometrios blir klassat som en folksjukdom.

Forskningen om sjukdomen är bristfällig och det finns i nuläget allt för få specialister som kan hjälpa de som lider.

Tvåbarnsmamman Emelie Back, 27, i Rättvik har ända sedan tonåren haft stora blödningar och svåra smärtor i samband med ägglossning men hon fick aldrig reda på vad som var problemet.

– När jag berättade om mina smärtor för mina gynekologer sa de bara att det var en del av att vara kvinna, säger Emelie Back.

Smärtor vid samlag

Det kan vara svårt för läkare att skilja endometrios från till exempel tarmsjukdomar. Ofta kan det ta flera år innan man får rätt diagnos. Emelie Back kom i december 2013 i kontakt med en läkare som kunde diagnostisera henne med endometrios.

– Jag kände en sådan lättnad när en läkare förstod mig, tog mig på allvar och kunde förklara vad jag led av, säger Emelie Back.

Endometrios beror på att livmoderslemhinnan, som blöder i samband med mensen, sitter utanför livmodern. Vanliga symptom är buksmärtor, förstoppning, diarré samt smärtor när man kissar, bajsar eller har samlag.

– Jag lider av allt det här. Smärtorna är som värst i magen. Jag kan knappt gå i trappor eller i backar utan att kräkas. Det gör ont hela tiden. Det rinner svett från min panna nu när vi pratar, säger Emelie Back.

”Det har förstört mitt liv”

Sjukdomen kan även leda till svårigheter att bli gravid. En tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios. Emelie Back hade redan hunnit bli tvåbarnsmamma när sjukdomen tog fart på riktigt.

– Jag tror inte att jag kan få barn igen. Jag är så otroligt glad att jag valde att bli mamma så tidigt. Men jag är så himla ledsen för att många kvinnor aldrig kan få barn på grund av det här, säger hon.

Det finns ingen bot på endomitrios men sjukdomen är sällsynt efter klimakteriet. Eftersom sjukdomen påverkar en så mycket under så lång tid kan det vara svårt att få höra att man har sjukdomen.

– Det har förstört mig och mitt liv. Jag kan till exempel bara äta rinnande mat och jag kan inte träna eller röra på mig så jag rasar i vikt, säger Emelie Back.

Kan leda till depression

Även om det inte finns någon bot så är det viktigt att man får rätt diagnos. Rätt behandling lindrar smärtan. Dessutom så kan man få hjälp med det psykologiska. Det kan vara livsviktigt.

– Jag blev deprimerad i höstas och måste äta antidepressiva för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. Jag vet att många inte klarar av det och väljer att avsluta sina liv i stället och jag förstår det, säger Emelie Back.

Det som frustrerar Emelie Back mest med sjukdomen är att forskningen går så sakta framåt. Därför tycker hon att det är så viktigt att gå ut och berätta om sin situation.

– Det som gör så ont för mig är att det finns så få läkare som känner till och kan behandla den här sjukdomen. Jag vill ha hjälp och jag vet att jag inte är ensam, säger hon.

13 mars hålls en manifestation i Stockholm av en grupp som vill se att endometrios klassas som en folksjukdom.

Följ ämnen i artikeln