Rosenbad kan vara avlyssnat

Publicerad 2014-12-17

Efter spionavslöjandet i Oslo – även Rosenbad kan vara avlyssnat.

En undersökning som Dagens Nyheter har gjort visar att mobiltelefoner runt regeringskvarteren kan vara utsatta för buggning.

I helgen avslöjade norska Aftenposten hur flera falska basstationer var utplacerade runt regeringskvarteren i Oslo för att avlyssna teletrafik.

Nu avslöjar Dagens Nyheter att liknande avlyssningsutrustning kan finnas runt regeringskvarteren i Stockholm.

Misstänkta aktiviteter

Genom att använda samma teknik har tidningen registrerat 42 misstänkta aktiviteter i mobilnätet under tisdagen och onsdagen.

Något som kan indikera att mobiltelefoner i området kopplar upp sig mot en falsk basstation - som kan användas för att avlyssna samtal och ta sig in i mobiltelefoners mikrofoner.

– Vi har promenerat på Strömgatan, som ligger mot vattnet och gått mellan Rosenbad och Gustav Adolfs Torg, där UD ligger, säger DN:s reporter Kristoffer Örstadius, till Aftonbladet.

Dagens Nyheter har använt den avancerade tyska mobilen Cryptophone för att få fram uppgifterna.

– Det här är en telefon som används inom försvaret för att kunna ringa säkert. Den har en inbyggd brandvägg där man kan se olika indikationer på misstänkta aktiviteter i mobilnätet. Men det ska sägas att de här 42 aktiviteterna inte behöver betyda att det finns en falsk basstation. Det kan finnas andra förklaringar, men det är samma typ av information som Aftenposten fick när de gjorde den här granskningen i Norge, säger Kristoffer Örstadius.

Han berättar att man även utfört stickprov på ett 10-tal andra platser i Stockholm.

– Vi har gjort liknande test i innerstaden och några förorter och den data som syns i området runt regeringskvarteret sticker ut. Sådana här falska basstationer kan finnas i en bil eller i en persons jackficka. De är väldigt svåra att upptäcka, säger Örstadius.

"Inlett samverkan med Säpo"

Post- och telestyrelsen, PTS, är den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. Presschefen Peter Ekstedt säger till Aftonbladet att myndigheten ser allvarligt på uppgifterna. Efter att Säpo fick reda på uppgifterna från DN kontaktades PTS för att göra egna analyser.

– Vi har varit ute på plats och inlett en radiotillsyn under kvällen. Våra ingenjörer har varit ute och gjort egna mätningar, säger Peter Ekstedt.

Har ni lagt märke till samma typ av avvikelser?

– Jag kan inte säga vad vi har hittat i våra mätningar. Vi har inlett en samverkan med Säpo, som nåtts av indikationer från DN om att det kan finnas illegal radiosändning i centrala Stockholm.

När kan analyserna vara klara?

– Jag kan inte svara på det just nu tyvärr. Jag vet helt enkelt inte när resultatet kan vara klart eller hur omfattande analyser som måste göras.

Men är inte det här mätningar som borde göras kontinuerligt runt regeringskvarteret?

– Det är inte något jag kan svara på, det handlar om skyddsåtgärder och hur det arbetet sköts kring viktiga byggnader kan Säpo svara på.

Säpo hänvisar till webbtext

Säkerhetspolisen vill dock inte svara på frågor kring arbetet med elektronisk säkerhet runt Rosenbad.

– Vi går inte in på hur vi har agerat eller vad vi har gjort tidigare. Vi har lagt ut en text på vår webbsida och hänvisar dit, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Han vill inte heller svara på frågor om Säpo vidtagit några åtgärder eller egna undersökningar efter Aftenpostens avslöjande i helgen.

– Vi går inte in på vilka metoder vi använder. Då skulle jag avslöja hur vi arbetar. Jag hänvisar till webbtexten, säger Milder.

I texten skriver Säkerhetspolisen att DN:s uppgifter inte är en del av någon större kartläggning över tid men att "materialet ändå är intressant att ta del av".

"Dagens Nyheters utrustning indikerar att det kan finnas avvikelser i teletrafiknätet, vilket i sin tur kan ha flera olika förklaringar. Självklart följer vi det som händer noga, och intresserar oss för all information som framkommer”, skriver man.

Regeringen är tyst

När Aftonbladet når Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson, som bland annat har ansvar för säkerhetsfrågor, är hon fåordig.

– Det där är ingenting jag vill kommentera, säger Lennartsson innan hon slänger på luren.

Texten uppdateras.