Palestinsk tonåring mördad i hämndattack

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

FN fördömer dödandet av tonåringar på Västbanken

1 av 4 | Foto: AFP

FN:s säkerhetsråd fördömer enhälligt dödandet av tre israeliska tonåringar på Västbanken.

Samtidigt har en palestinsk tonåring mördats i vad som tros vara en hämndattack i Jerusalem.

Rådet uppmanar i ett uttalande israeliska och palestinska myndigheter att samarbeta för att skapa rättvisa.

De tre israeliska tonåringarna hittades döda i måndags, i byn Haihul på Västbanken, efter att ha varit försvunna i tre veckor. Israel har anklagat den islamistiska Hamasrörelsen för att ligga bakom dådet.

Palestinsk pojke mördad

I ett uttalande skriver Säkerhetsrådets Mellanöstern-koordinator, Robert Serry, att man vill att alla parter i undviker sådant som kan reta upp den redan ansträngda situationen, skriver UN News Centre.

Han skriver också att de ansvariga för dödandet måste ställas inför rätta och att varje koppling eller uppvisat stöd för terrorism eller våld måste få följder.

”Med stöd i detta är jag fortsatt mycket bekymrad över de uttalanden som representanter från Hamas gjort, där man uttrycker stöd för den här fruktansvärda händelsen”, skriver Serry.

På onsdagsmorgonen rapporterades att en palestinsk tonåring hittats mördad i Jerusalem.

”Kommer inte vila”

Mordet ska vara en hämndattack efter morden på de tre israeliska tonåringarna, skriver TT och hänvisar till israeliska arméradion. Den palestinska pojken, som tros vara 16 år gammal, tvingades enligt ögonvittnen in i en bil i östra Jerusalem. Några timmar senare hittades pojken död i en annan del av staden.

I samband med att de tre döda israeliska tonåringarna begravdes utbröt oroligheter, skriver Haaretz.

Under tisdagen har artillerield skjutits från Gaza in i Eshkol-regionen i södra Israel. Salvorna ska ha landat i öppen terräng, enligt Haaretz.

I ett tv-sänt tal sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att hans första mål är att hitta de tre tonåringarnas mördare, rapporterar AP.

– Vi kommer inte vila förrän vi hittat dem alla, sa Benjamin Netanyahu.

Polis grep minderåriga

Han menade också att kampanjen med luftbombningar av mål i Gaza kan komma att fortsätta och intensifieras.

– Hamas fortsätter att stöda kidnappningarna av våra invånare och är direkt ansvariga för att skjuta raketer och artillerield mot våra områden.

I Jerusalem drabbade polis och extremister från högerflanken samman under tisdagen. Dussintals demonstranter stormade en McDonalds-restaurang i jakt på arabiska arbetare.

Polisen grep på tisdagskvällen 18 av demonstranterna, misstänkta för skadegörelse, misshandel och våld mot tjänsteman. De flesta av de gripna är minderåriga, enligt Haaretz.

Under natten mot onsdagen greps ytterligare 50 personer, de flesta minderåriga, misstänkta för att ha attackerat arabiska invånare i huvudstaden. Fem palestinier skadades i händelsen.

Publicerad: