Bitcoin i krisläge

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2014-06-25

Bitcoin hotas av gruppering. Den digitala valutan har hamnat i ett möjligt krisläge rapporterar www.nyteknik.se. En grupp användare kontrollerar hälften av datorkraften i nätverket.

Bitcoin är en digital valuta som skapades 2009. Valutan cirkulerar nu på internet mellan enskilda datorer utan central styrning. Alla transaktioner med Bitcoin registreras i en publik bokföring där de som bidrar med datakraft blir så kallade "miners". För att minska risken för fusk krävs stor datorkraft för att registrera transaktioner, därför ansluter miners ofta till grupper.

Gruppen Ghash kontrollerar just nu hälften av den totala datorkraften i nätverket.

Med den styrkan kan gruppen genomföra falska transaktioner. Men representanter förnekar planer på detta.

"Vi har aldrig och kommer aldrig att delta i några angrepp mot Bitcoin baserade på 51 procents kontroll", skrev CEX.io, ett systerföretag till Ghash, i ett uttalande.

Men Ghash medger att möjligheten att ta kontroll över Bitcoin på detta sätt är ett problem. Situationen med starka användargrupper har uppstått tidigare. Då har starka deltagare i grupperna valt att kliva av samarbetet för att minska den totala beräkningskraften. Trots de inre grupperingarna ökar stödet för Bitcoin. Resesajten Expedia accepterar sedan mitten av juni betalningar med Bitcoin. Decadancia i Stockholm är den första nattklubben som accepterar Bitcoin. Apple har tidigare blockerat appar kopplat till användningen av valutan men har återigen släppt in apparna i butiken.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln