Här slog tjuven till

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-28

Sommarinbrotten där du bor

Fick du inbrott i villan eller fritidshuset förra sommaren?

Du är inte ensam. 7 000 fick påhälsning av tjuvar under semestern.

Aftonbladet visar var tjuvarna slog till och tipsar om hur du kan skydda dig.

De senaste tio åren har antalet inbrott i fritidshus nästan halverats.

Grannsamverkan och fler larm är den troliga förklaringen.

Grannar avskräckande

Sune Nilsson är aktiv inom organisationen Samverkan mot brott.

Enligt honom är det absolut viktigaste sättet att slippa inbrott är att se till att det finns en social gemenskap i ett bostadsområde där grannar hjälps åt och är vaksamma.

– Det finns forskning som visar att det blir mellan 16 och 25 procent färre inbrott i områden som har samverkansgrupper mot brott. Sedan ska man givetvis tänka på att ha riktiga lås och larm, men det absolut viktigaste för att förhindra inbrott är att det finns samverkan mellan grannar som hjälper till att vara vaksamma i sina bostadsområden. Då väljer tjuvarna gärna andra områden, säger Sune Nilsson.

Vid millennieskiftet gjordes drygt 13 000 inbrott i fritidshus. Förra året skedde cirka 7 000 inbrott, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Var tredje har larm

Enligt Svensk Fastighetsförmedling, som nyligen har tillfrågat 3 000 fritidshusägare, har var tredje installerat­ larm i sitt fritidshus och hälften har någon form av grannsamverkan i sitt fritidshusområde.

Aftonbladet har listan på alla inbrott i villor, lägenheter och fritidshus som skedde under sommarmånaderna förra året. Se hur inbrottsdrabbat din gata var förra året och läs tipsen för hur du slipper inbrottstjuven i sommar.

Följ ämnen i artikeln